Dirk Danen, aanvoerder Nederlands rugbyteam (Foto: Dennis van de Sande/The Oval Office).

Aan de slag met rugby voor een baan

De Harde Leerschool is neergestreken in Leiden. In de kantine van rugbyvereniging DIOK kwamen initiatiefnemers van dit traject om jonge mannen naar een baan te begeleiden bijeen om mogelijke partners te informeren en bij te praten. De aanvoerder van het Nederlandse rugbyteam Dirk Danen gaat in Leiden de kar trekken.

De Harde Leerschool biedt vijftien deelnemers een kans om een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt.  Het gaat om jongvolwassenen die om uiteenlopende redenen minder snel kans maken op een baan. De sport rugby wordt gebruikt om deze jonge mannen ontvankelijk te maken voor een verandering. Intensief sporten, leren samenwerken, respect tonen aan de ander, zijn een paar van de ingrediënten die de basis vormen van de Harde Leerschool. De Harde Leerschool is gebaseerd op The School of Hard Knocks uit het Verenigd Koninkrijk.

Dirk Danen is net terug van een interland in Duitsland waar het Nederlands team voor het eerst in vijftien een klinkende overwinning heeft behaald. Danen speelt zelf voor Rugby Club Hilversum, maar veel spelers van DIOK  komt hij ook tegen in het nationale team en er is ook geen sprake van vergaande rivaliteit tussen de clubs. Op het veld willen ze allemaal winnen, daarbuiten zijn ze allemaal ‘dikke maatjes’, aldus Danen. Het idee van de Harde Leerschool spreekt hem aan. “Jongens die op de bank zitten, die op straat leven, die in de gevangenis hebben gezeten. We willen jongeren de goede richting opduwen en gebruiken daarvoor de sport rugby. We gaan in de ochtend trainen en ’s middags gaan we kijken naar het innerlijk. Niet om te kijken wat er allemaal mis is, maar juist naar de positieve kanten. Waar ben je goed in? En dat gaan we gebruiken en dat levert succes op, meer dan vijftig procent houdt er langdurig een baan aan over.”

Voorzitter Cees Ahsmann van de Leidse club vindt dat de uitgangspunten van de Harde Leerschool goed overeenkomen met waar zijn club DIOK voor staat. ‘Doorzetten Is Onze Kracht’ levert de naam op van de huidige landskampioen en Ahsmann doet samen met de vereniging graag iets terug voor de samenleving. “Het is een initiatief van een oud-speler van DIOK Yves Kummer. Het gaat om respect, discipline, onbaatzuchtigheid, kameraadschap en dat zijn de kernwaarden van de rugbyspport. Als oud-ondernemer weet ik dat veel mensen graag willen werken maar moeite hebben om een baan te vinden en ik weet ook dat veel werkgevers in de regio zitten te gillen om mensen. De Harde Leerschool organiseert en begeleidt het hele traject, DIOK faciliteert en stelt de velden beschikbaar. ”

Een van de mogelijke partners voor de Harde Leerschool is de Leidse DZB. Machiel Oppenheim, manager werkgeversdiensten bij het re-integratiebedrijf van de gemeente Leiden is zeker geïnteresseerd in de aanpak van de Harde Leerschool. “Het is voor iedereen belangrijk om een baan te hebben, dat levert toekomstperspectief op en economische zelfstandigheid. En daar willen we graag ons best voor doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Dirk Danen, Cees Ahsmann en Machiel Oppenheim.

Dirk Daenen verwacht in januari 2020 van start te kunnen gaan met de eerste groep mannen. Hij nodigt iedereen van harte uit een keer te komen kijken. En ze zijn bij de Harde Leerschook ook aan het nadenken van een soortgelijk traject voor vrouwen. Want rugby is tenslotte voor iedereen. Wie meer wil weten over de Harde Leerschool kan terecht op www.hardeleerschool.nl. Wie meer wil weten over rugby en DIOK kan kijken op www.diokrugby.nl.

Advertentie

Maatschappij Onderwijs Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×