Joke Martijn in actie op de biljarttafel in De Pomerans. (Foto: Emile van Aelst).

Joke Martijn in de prijzen bij Nederlands Kampioenschap driebanden

Een van de beste vrouwelijke biljarters is op de meeste dagen van de week gewoon te vinden in het Leidse café De Pomerans op de hoek van de Rijnsingel en het Maredijkje. Joke Martijn is samen met haar man Fred Martijn eigenaar van het café waar nog steeds een biljarttafel staat. Eind november legde ze in Mariënberg beslag op de derde plaats bij het NK driebanden en nu maakt ze ook nog kans om uitgezonden te worden naar het Europees Kampioenschap in Turkije.

Joke Martijn vertelt aan de toog in De Pomerans dat de bronzen plak onverwacht succes was. Ze had er niet echt op gerekend. De kampioen stond al bij voorbaat vast. Therese Klompenhouwer is sinds jaar en dag de onbetwiste kopvrouw van het Nederlandse biljarten en de huidige wereldkampioen. Dit jaar pakte ze voor de twaalfde keer op rij de eerste plek. “Zij is een echte prof”, zegt Joke Martijn. “Zij speelt in drie competities.” Zelf traint Joke tussen de bedrijven door op de kleine tafel in De Pomerans en een keer per week op een wedstrijdtafel in de Voscuyl in Oegstgeest.

Op papier leek het lastig te worden voor Joke Martijn om hoog te eindigen, maar ze versloeg de – sterker ingeschatte – Gerrie Geelen. “Ik heb mijn best gedaan en wellicht wat geluk gehad met de loting. Het is een mooi spel, maar wel een moeilijk spelletje, je moet blijven rekenen. Het is net een soort wiskunde.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Joke Martijn over het NK driebanden waar ze derde werd.

Joke Martijn kwam voor het eerst in aanraking met biljarten toen ze verkering kreeg met Fred Martijn. “Ik heb eerst twee jaar vanaf een krukje zitten kijken hoe hij het deed en toen heb ik gezegd ‘geef mij de keu maar eens’. En twee jaar later ging ik hem voorbij.” Joke Martijn speelt met een vrouwenteam in de competitie tussen de mannen. Vorig jaar zijn ze gepromoveerd en nu hebben ze wel wat meer tegenstand, dat valt niet altijd mee, maar het spelletje biljart blijft altijd leuk, aldus Martijn.

Naast een mogelijke deelname aan het EK levert de derde plaats Joke Martijn ook een direct startbewijs op voor het hoofdtoernooi van het volgende NK driebanden op. Dat alweer in het voorjaar van 2020 wordt gehouden omdat de wedstrijdkalender is omgegooid.

Om deel te kunnen nemen aan het EK in Turkije in februari is Joke Martijn nog op zoek naar sponsors. Wie het vrouwenbiljart een warm hart toedraagt en Leidse sporters wil ondersteunen, kan zich melden bij De Pomerans.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×