Leiden herdenkt ‘vergeten bombardementen’ op Leiden

24

In december 1944 werd de stad Leiden driemaal getroffen bij bombardementen van de geallieerde strijdkrachten. Bij die (mislukte) aanvallen vielen 55 dodelijke slachtoffers in en rondom de Stationsweg en de Haverzaklaan en kwamen acht bewoners van de Alexanderstraat, de Sophiastraat en de Prinsenstraat om het leven.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat deze bombardementen plaatsvonden. Op verzoek van de nabestaanden heeft het gemeentebestuur aan de Historische Vereniging Oud Leiden en aan de Stichting Dodenherdenking Leiden gevraagd om een herdenking te organiseren.

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats op zondag 15 december om 16.00 uur in Museum Volkenkunde met toespraken van onder andere burgemeester Lenferink en Rob van den Nieuwendijk (auteur van het boek ‘De Vergeten bombardementen’, uit 2008). Het Madrigaalkoor van het Studenten Muziekgezelschap Sempre Crescendo zal de bijeenkomst muzikaal omlijsten en stadsdichteres Marianne van Velzen zal een gedicht voordragen. Miep Smitsloo-de Graaff interviewt drie nabestaanden.

Aanblik van de Leidse Stationsweg na de bombardementen.

Aanmelden voor de bijeenkomst is noodzakelijk en kan via kabinet@leiden.nl. Meer informatie staat op www.dodenherdenkingleiden.nl of is te krijgen via 071 5 16 56 17.

Delen

24 reacties

 1. Allert Goossens

  Vergeten omdat er geen geschiedenisonderwijs meer wordt gegeven, maar in Leiden weet iedere oudere inwoner dat de stationsregio klappen te verduren kreeg.

  • Er is voldoende geschiedenisonderwijs, alleen is dit niet geent op regionale geschiedenis. Helaas is daar onvoldoende aandacht voor, al begrijp ik dat dat moelijk in te passen is in ons huidige onderwijssysteem.

  • Ton Kohlbeck op

   Dit mag je het geschiedenisonderwijs niet verwijten, Allert.
   Hoewel, in de 32 jaar dat ik les gaf, voornamelijk aan het Agnes (en dan kwamen in december de Stationsbombardementen zeker aan de orde) had ik ook een paar jaar een tweede aanstelling in Delft. En als ik dan de pech had dat ik op 3Oktober naar het Stanislas moest dan liet ik in alle klassen het curriculum vallen en vertelde over Leids Ontzet.
   Verbluft waren ze, op 20 km afstand wisten ze van niks. Maar ze vonden het prachtig.
   Tot 4mei, vriend!

 2. Tegen het einde van de oorlog hadden de nazi’s een verschrikkelijk wapen ontwikkeld: de V2-raket. Met dit ballistische wapen werd vanaf de stranden van Scheveningen en Wassenaar Londen bestookt. Ook Antwerpen was doelwit toen de geallieerden tot daar waren opgerukt. De V2 was niet erg nauwkeurig maar omdat er veel werden afgeschoten en de destructieve kracht groot was richtte hij toch veel schade aan en was er de Britten veel aan gelegen de aanvoer af te snijden. Omdat station Leiden diende als overslaglocatie lag een aanval hier voor de hand, maar de al evenmin nauwkeurige bombardementen vormden nauwelijks een belemmering voor de nazi’s. Wel werden naburige wijken zwaar getroffen.
  Opslag van dezelfde V2-raketten werd vermoed in het Haagse bos en ook hier voerden de Britten een bombardement uit, op 3 maart 1945. Door een combinatie van menselijke fouten en slechte weersomstandigheden kwamen de bommen anderhalve kilometer te ver naar het zuiden neer in de dichtbevolkte Haagse wijk Bezuidenhout. De complete wijk werd in de as gelegd en naar schatting 550 mensen kwamen om. Exacte aantallen zijn niet bekend omdat er mogelijk veel onderduikers zaten. Ook veel Rotterdammers hadden er hun intrek genomen. De Nederlandse regering was woest en Churchill heeft zich persoonlijk moeten excuseren voor dit drama.

  • ton kohlbeck op

   De zal in de Haverzakbuurt zijn geweest, achter de Stationsweg,westkant. Heeft jarenlang kapotgeslagen blijven staan,het hele wijkje,ruwweg nu het parkeerterrein aldaar.

   • Daar heb je de correctheidspolitie al. Ik zat er op te wachten, maar ik moest er ook wel om lachen. Het is 75 jaar geleden, dus de tranen zullen wel opgedroogd zijn intussen.

   • Inderdaad geen respect voor de mensen die hebben gezorgd voor hoe het Leids station en omgeving er uit zien. Ik schaam mij om bezoekers hier langs te laten lopen/fietsen.

 3. Mijn oma en haar eerst geborene waren slachtoffer, oma was zwaar gewond maar heeft het overleefd, haar dochter (Mijn tante) helaas niet…
  Zij was toen 5 jaar, mijn oma heeft geen afscheid van haar kindje kunnen nemen, lag door haar verwondingen in het ziekenhuis… dit is zij geestelijk nooit helemaal te boven gekomen 😔

 4. petra hoogeveen op

  mijn vader( intussen overleden) woonde op de Morsweg 2. Hij vertelde dat hij voor de bommen uit is gelopen en dat hij ontzettend bang was. Onder Morsweg 11 zou nog een bom liggen volgens hem en een aantal overlevenden. Is naar gezocht, maar niet gevonden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline