(Foto's: Erfgoed Leiden en Omstreken / B.B.M. Jansen).

Leiden herdenkt ‘vergeten bombardementen’ op Leiden

In december 1944 werd de stad Leiden driemaal getroffen bij bombardementen van de geallieerde strijdkrachten. Bij die (mislukte) aanvallen vielen 55 dodelijke slachtoffers in en rondom de Stationsweg en de Haverzaklaan en kwamen acht bewoners van de Alexanderstraat, de Sophiastraat en de Prinsenstraat om het leven.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat deze bombardementen plaatsvonden. Op verzoek van de nabestaanden heeft het gemeentebestuur aan de Historische Vereniging Oud Leiden en aan de Stichting Dodenherdenking Leiden gevraagd om een herdenking te organiseren.

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats op zondag 15 december om 16.00 uur in Museum Volkenkunde met toespraken van onder andere burgemeester Lenferink en Rob van den Nieuwendijk (auteur van het boek ‘De Vergeten bombardementen’, uit 2008). Het Madrigaalkoor van het Studenten Muziekgezelschap Sempre Crescendo zal de bijeenkomst muzikaal omlijsten en stadsdichteres Marianne van Velzen zal een gedicht voordragen. Miep Smitsloo-de Graaff interviewt drie nabestaanden.

Aanblik van de Leidse Stationsweg na de bombardementen.

Aanmelden voor de bijeenkomst is noodzakelijk en kan via kabinet@leiden.nl. Meer informatie staat op www.dodenherdenkingleiden.nl of is te krijgen via 071 5 16 56 17.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×