Opnieuw aanranding in Leiden, onrust onder studenten neemt toe

34

Een 24-jarige vrouw is in de nacht van dinsdag op woensdag aangerand in de Doelensteeg in Leiden. Dat heeft de politie bekend gemaakt. De studente werd rond 3.00 uur bedreigd. Daarna zou ze zijn aangerand. De laatste maanden zijn er meer meldingen van aanrandingen in de stad.

De politie is op zoek naar een licht getinte man van tussen de 18 en 25 jaar oud. Hij is tussen de 1,75 en 1,80 meter lang en heeft kort gedekt donker haar. De verdachte zou om 3.10 uur de Doelensteeg uit zijn gerend richting het Rapenburg. Daar kwam hij langs drie of vier personen. Twee van hen hadden een fiets bij zich. De politie is op zoek naar deze personen, omdat zij mogelijk belangrijke getuigen zijn in dit onderzoek.

Ook op 6 november is in Leiden een vrouw verkracht en op 11 november werd een vrouw aangerand. Volgens burgemeester Henri Lenferink gaat het om zaken met een grote impact op de slachtoffers, maar is er geen sprake van een serie-aanrander. Volgens de burgemeester zijn er geen extra maatregelen nodig.

Onrust onder studenten
Onder de Leidse studenten is veel onrust. Op Facebook wordt een bericht massaal gedeeld waarin burgemeester Lenferink wordt opgeroepen om actie te ondernemen. “Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat?”, is er te lezen.

Een vrouwelijk Minerva-lid, die graag anoniem wil blijven, zegt dat de studentes in Leiden in het ongewis worden gelaten. “We willen dat politiek en politie concrete maatregelen nemen. Nu is alleen maar gecommuniceerd dat we in groepjes naar huis moeten lopen. Dat is niet concreet.”

‘Geen serieverkrachter’
Ook hekelt het corpslid de woorden van burgemeester Lenferink. Hij zag geen reden tot extra maatregelen. “Er was onrust, dan is het goed om er stil bij te staan”, zei Lenferink. “Er is geen sprake van een onveilige situatie en ook niet van een serieverkrachter of serie-aanrander. Daar zijn de signalementen te verschillend voor.”

“Elke week is het raak”, zegt het Corpslid. “Dan wordt er vanuit de politiek gezegd dat het aantal incidenten dit jaar gelijk is met vorig jaar. Dat slaat nergens op. Elk incident is er een te veel. Ik hoef geen plan van aanpak te zien tot in de details. Ik wil gewoon dat er iets gedaan wordt. Meer dan het advies vanuit de politiek en politie om samen naar huis te lopen.”

Livelocatie delen
Rosalie Klerkx is voorzitter van studentenvereniging Augustinus. Ze is ‘onwijs geschrokken’ van de recente verkrachtingen en probeert de leden op allerlei manieren te waarschuwen. Ze somt een aantal maatregelen op:  “zo hebben we e-mails verzonden, whatsappjes gestuurd, we drukken leden op het hart dat ze niet alleen naar huis gaan, dat ze hun livelocatie delen als ze op straat lopen en meteen 112 bellen als ze iets verdachts zien.”

De ordecommissarissen (beveiligers vanuit de studentenvereniging zelf, red.) geven nog extra instructies aan iedereen die het pand verlaat verteld Klerkx. “Doe net alsof je belt als je over straat gaat.” Klerkx heeft goed contact met de politie. “Ik geloof niet dat ze stilzitten. Morgen hebben we met de andere verenigingen overleg. Dan gaan we kijken wat we verder kunnen doen.”

‘Je blijft van andere mensen af’
Burgemeester Lenferink laat weten de zaak heel serieus te nemen. “Veel vrouwen voelen zich na de berichten niet veilig. Een verkrachting of aanranding is een verschrikkelijke gebeurtenis, die mij met afschuw vult.” Zulk gedrag is onacceptabel: je blijft van andere mensen af staat in het statement van Lenferink te lezen. Hij benadrukt dat iedereen die iets overkomt aangifte moet doen bij de politie. “En let op elkaar, kijk naar elkaar om.”

De burgemeester zegt ook dat er sinds 12 november ’s nachts extra gesurveilleerd wordt in de binnenstad. Ook heeft de politie extra rechercheurs op het onderzoek gezet om de dader zo snel mogelijk te vinden. Lenferink tot slot in zijn statement: “Samen met de politie en de studentenverenigingen gaan we hun leden hier ook extra op wijzen en bieden extra hulp bij de aangifte. Als je iets verdachts ziet of hoort, bel de politie en meld het. Daders mogen hier niet ongestraft mee wegkomen.”

Delen

34 reacties

 1. Toan Hok Tan

  De Leidse binnenstad is in de avonduren te vergelijken met de Waddeneilanden in de zomer of andere plaatsen aan de kust, waar veel jongeren (lees: studenten) uitgaan. Op de Waddeneilanden patrouilleren in aanvulling van de gewone politie particuliere beveiligers in de zomermaanden tijdens het toeristische hoog-seizoen.
  Begrijpelijk, dat er een tekort is aan inzet van politie (Bezuinigingen, personeelstekort). Echter gezien de schaalgrootte van de binnenstad van Leiden, zou het niet een idee zijn om in de avonduren ter assistentie van de politie gemeentelijke BOA’s en particuliere beveiligers te laten patrouilleren in het gebied tussen Haarlemmerstraat en Breestraat , en wat groter binnen de Leidse grachten-gordel. Het kost geld, maar dan heb je meer toezicht op de openbare orde in de avonduren, en gëuniformeerde patrouilles van particuliere beveiligers en BOA’s werken anticiperend en preventief in het voorkomen van zeden-/geweldsdelicten in de avonduren. Tijdens de 3-oktoberfeesten worden de afgelopen jaren al veel particuliere beveiligers ingezet in het kader van bewaking van een bepaald gebied in de binnenstad. De redenering is, dat de Leidse binnenstad te vergelijken is met Waddeneilanden in de zomer – veel jongeren op straat in de avond- en nachtelijke uren -. Daar wordt iedere jaar gebruik gemaakt van particuliere beveiligers in aanvulling van de politie. En sindsdien gaat het daar goed. Ook een idee voor de Leidse binnenstad : inzet van gemeentelijke BOA’s en particuliere beveiligers in de avond-/nachtelijke uren.
  Marleen Damen, stel het voor aan burgemeester Henri Lenferink.

  • Yvonne Geels op

   Je dochter kan toch zelf wel extra goed opletten. Niet alleen naar huis en zorgen dat je een (pepper)spray in je hand hebt.

 2. Barbara Pouw

  Waarom moet ik als bewoner van die straat/steeg dit nu zo lezen? Kan de Gemeente ons daar niet direct doormiddel van een schrijven van op de hoogte stellen en aangeven wat voor maatregelen getroffen gaan worden? Wil mij graag met mijn gezin veilig voelen in de binnenstad en vooral mijn straat/buurt 🙏🏻😔

  • Omdat het zich schijnt af te spelen in die delen van de stad (soort grachtengordel) waar veel studenten leven en geen dames uit de buitengebieden. Lees de bijdrage van Hok Tan nog een keer.

  • Goh, dat jij precies weet wat de politie denk en doet…knap. Als je die gave ook eens loslaat op de aanrander, dan kan hij snel gepakt worden.

 3. We kunnen in elk geval vaststellen, dat het huidige veiligheidsbeleid niet heeft geleid tot een daling van het aantal aanrandingen en verkrachtingen in de Leidse binnenstad. Dus om nu te verklaren dat er geen reden is tot ongerustheid, lijkt mij voorbarig en ongefundeerd.

 4. Gerda de Vink

  Voor Benno L en de Jac Urlus plantensoen was het wel mogelijk ze camera’s bekostigen / opgingen, gebruiken ze die nu maar voor de toezicht in de binnenstad,

  • tsja, een bepaalde straat beveiligen is wel te doen, maar alle steegjes en straatjes in de binnestad is natuurlijk niet mogelijk he, slimpie

  • Je hebt gelijk, als jou iets overkomt (ik hoop het niet), dan ga ik er dan ook van uit dat je de politie net belt.

 5. Cem Dogan

  En dan moet je je als burger gaan gedragen met dit soort zaken !!
  Nou sorry hoor, maar als ik dit zie of hoor dan sla ik diegene echt tot moes !!😡

  • Nee, een lich getinte. Ofwel een noord afrikaan. Van dezelfde generatie die de sfeer verzieken in sauna’s en zwembaden. Maar dat heeft natuurlijk niets met hun cultuur te maken waarin ze vrouwen niet mogen zien of aanraken……

 6. Kennelijk zijn de aantrekkelijke en hoger opgeleide dames in de binnenstad een bevredigendere prooi voor de aanranders en verkrachters dan de kassa meisjes in de achterbuurten. Kwestie van smaak.

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline