Jos van den Broek met de vlag van Leidse rugbyclub DIOK. (Foto: Robbert Beurse).

Jos van den Broek schrijft over Petrus Paulus Peurbakken en Pauwenpakjes

De Leidse schrijver Jos van den Broek publiceerde onlangs zijn vierde boek over Leiden. Petrus, Paulus, Peurbakken en Pauwenpakjes bevat 40 antwoorden op Leidse vragen die van den Broek zich ooit stelde. Hij ging op zoek naar de antwoorden en legde zijn zoektocht vast in de verhalen in het boek.

De titel van zijn boek verklaart van den Broek als volgt: “Petrus en Paulus is natuurlijk duidelijk, mijn goede vriend Jeroen Windmeijer bereikt een miljoenenpubliek met zijn Petrus en Paulus-boeken, dus ik dacht: ik ga lekker meeliften”. De rest van de titel bedacht de schrijver toen hij jaren geleden in de jury zat van de peurbakkentocht. “Er ging een boot voorbij met studentes van Minerva erop die gekleed waren in pauwenpakjes. Toen had ik mijn titel”.


Robbert Beurse in gesprek met Jos van den Broek over Petrus, Paulus, Peurbakken en Pauwenpakjes.

PPP en P, zoals van den Broek zijn bundel zelf noemt, staat vol met toevallige vondsten. Wanneer van den Broek ergens in Nederland (en een enkele keer zelfs er buiten) een stukje Leiden aantreft, dan wil hij weten hoe dat daar is gekomen. Ook hoorde hij verhalen die niet af waren. Van den Broek ging op onderzoek en schreef er een verhaaltje over. Zo deed de schrijver dit jaren lang tot hij genoeg had om zijn verhalen te bundelen tot een boek. Een van de favorieten van de schrijver zelf is het verhaal over zijn zoektocht naar de oorspronkelijke gerechtelijke stukken van de veroordeling van de Leidse gifmengster Goeie Mie. Niemand wist meer waar die stukken waren. Van den Broek is op zoek gegaan en heeft ze gevonden.

Als je elke avond een verhaaltje leest voor het slapen gaan, dan kom je aardig de wintermaanden door”, adviseert van den Broek de lezers. “Helaas zijn het geen slaapverwekkende verhalen dus het helpt je niet om in slaap te komen…”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×