Dion van Zundert, Ole Borsboom en Bram Kerssemeijer. Foto door Jan Jaap Hubeek(Foto: Hogeschool Leiden).

Leidse Pabo-studenten fietsen van Auschwitz naar Westerbork

Drie Leidse meesters in opleiding gaan komend voorjaar een bijzondere fietstocht ondernemen om stil te staan bij 75 jaar bevrijding. De Stichting Terug naar Westerbork organiseert voor 75 studenten een tocht van 1300 kilometer waarbij ze van vernietigingskamp Auschwitz terugfietsen naar kamp Westerbork in Nederland. Een pittige opgave, maar vrijheid vergt inspanning is het motto.

De Nederlandse studenten gaan samen met Duitse en Poolse studenten het eerste deel van Auschwitz naar Bergen-Belsen in Duitsland fietsen en daar sluiten dan nog eens 2020 mbo-studenten aan voor het laatste deel naar Westerbork. De route volgt die van de treinen die in de oorlog vanuit Westerbork naar de kampen reden. De Stichting Terug naar Westerbork wil met deze fietstocht de geschiedenis levend houden en mensen bewust maken van het feit dat vrede en veiligheid geen vanzelfsprekendheid is.

Ole Borsboom, Bram Kerssemeijer en Dion van Zundert zijn vierdejaars Pabo-studenten aan de Leidse hogeschool. Ze fietsen mee omdat ze het belangrijk vinden dat ze straks aan hun leerlingen op de basisschool uit kunnen leggen wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend, welke gruwelijkheden er gebeurd zijn. “We hoorden het via een docent van ons op school, wij zijn alle drie sportief en dit is zeker een uitdaging. Niet alleen fysiek vanwege het aantal kilometers maar zeker ook mentaal vanwege de plekken die we gaan bezoeken.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Bram Kerssemeijer, Ole Borsboom en Dion van Zundert over de fietstocht van Auschwitz naar Westerbork.

Onderweg komen de fietsers langs andere voormalige concentratiekampen en zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd om stil te staan bij wat er in ’40-’45 gebeurd is. Dion van Zundert: “Ik heb altijd al veel gelezen over de oorlog, dus ik zie dit ook als mijn kans om die plaatsen zelf te bezoeken.”

Bram Kerssemeijer: “Het is mooi dat het een educatieve fietstocht is, je bent er heel bewust mee bezig. Het is een heel beladen onderwerp en die fietstocht van 1300 kilometer wordt er ook niet gemakkelijker op daardoor.”

Ole Borsboom: “We proberen elkaar uit te dagen om een paar keer per week te trainen, in de sportschool of op de fiets. We trainen niet altijd samen, maar we realiseren ons dat we straks wel die afstanden moeten gaan fietsen. Dus er zal zeker getraind moeten worden.” “Het is afzien”, vult Dion aan.

De komende maanden staan in het teken van voorbereiden, extra fietsers voor de tocht van Bergen-Belsen naar Westerbork proberen te inspireren en verder zoveel mogelijk aandacht te genereren voor dit project. Ole, Bram en Dion zijn te volgen op het Instagram-account Terug naar Westerbork en ook op Twitter.

 

 

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×