VVD-duo-raadslid Maaike van Vliet in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra).

VVD: "Betaal inspraak Roomburgerpark niet zomaar uit sportbudget"

De toekomst van het Roomburgerpark in de Burgemeesterswijk in Leiden houdt de gemoederen al flinke tijd bezig. Duizenden handtekeningen tegen een nieuw hockeyveld, protesten in het stadhuis en dreiging met een rechtszaak: omwonenden willen ‘hun’ groene park behouden. De naastgelegen hockeyclub Roomburg snakt echter naar uitbreiding en wil een extra sportveld. Om die belangen definitief te verenigen heeft de gemeenteraad besloten een participatietraject te starten. Kosten: 160.000 euro, die voor rekening van het sportbudget komen.

De VVD komt dinsdagavond met een motie om bij andere partijen te ontlokken wat het doel van het participatietraject moet zijn: liggen alle opties nog open of staat vooraf al vast dat er een extra hockeyveld komt? “Ik heb het idee dat veel partijen nu geen duidelijke keuze durven te maken”, zegt duo-raadslid Maaike van Vliet (VVD) in Politiek071. “Dat vind ik een gemiste kans.” De afgelopen vier jaar werden herhaaldelijk pogingen ondernomen om wijkbewoners en sportclubs dichter bij elkaar te brengen, maar dat heeft niet tot resultaat geleid, merkt Van Vliet op. “Doordat dit traject al heel lang speelt zie je dat voor- en tegenstanders verder uit elkaar drijven.”


Duo-raadslid van de VVD Maaike van Vliet in gesprek met Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra

In een ultieme poging om de besluitvorming over het Roomburgerpark tot een goed einde te brengen, riep de gemeenteraad onlangs op tot een nieuw participatieproces. Over ongeveer zes maanden moet dat leiden tot een definitieve invulling van gebied langs het Rijn-Schiekanaal. In de inspraakronde ligt de focus op de manier waarop het park vergroend kan worden en hoe het speeltuintje bijvoorbeeld kan worden behouden. Het staat vooraf niet vast dat er een extra hockeyveld in de wijk komt, zoals de VVD graag wil. “Er wordt dus 160.000 euro uitgegeven aan een participatietraject waarvan je nog niet zeker weet of er iets uit gaat komen”, zegt Van Vliet over het traject dat iedereen tevreden moet gaan stellen.

Het goede potje
Wat de liberaal echter het meeste stoort, is dat het geld voor de inspraakronde uit het sportbudget komt. Van Vliet: “Zoals het traject nu wordt ingevuld, heeft dat niks met sport te maken, maar vooral met de manier waarop het gebied vergroend kan worden.” Met haar motie hoopt ze collega-gemeenteraadsleden er dinsdagavond van te overtuigen dat dat onterecht is. “Als de uitkomst van het proces is dat er een extra hockeyveld komt, dan is het het geld nog wel waard. Zo niet, dan moet je het niet uit sportbudget betalen”, legt ze haar motie uit.

Het doel van de VVD is overigens breder dan alleen de juiste besteding van het geld. De liberalen willen dat er zo snel mogelijk een extra hockeyveld komt in het Roomburgerpark. “Als andere partijen het toch nog lastig vinden om zo’n keuze nu te maken, laten we het geld dan in ieder geval uitgeven vanuit het goede potje”, zegt Van Vliet, die het liefst direct een uitspraak zou krijgen van collega-raadsleden over de toevoeging van een hockeyveld. Dat lukte eerder dit jaar niet, toen partijen dat nog in het midden lieten.

Participatie
Het participatieproces, waarin wijkbewoners, sportclubs en andere betrokkenen bij het gebied met elkaar gaan praten, gaat aankomende januari van start. In juni moet dan duidelijk zijn hoe de toekomst van het Roomburgerpark er uit ziet en of het gelukt is om sportclubs en wijkbewoners dichter bij elkaar te brengen.

Leiden Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×