De locomotief van het speeltoestel brandde zondagmiddag uit. (Foto: Gerard Wijling)

Buurt in actie na brand in speeltoestel Morsebel Oegstgeest

Een houten trein op speelplaats de Morsebel in Oegstgeest is afgelopen zondag deels verwoest door brand. Hoewel de brandweer een deel van het toestel kon redden, is van de locomotief weinig meer over. Reden voor buurtbewoner Robbin Vieveen om in actie te komen en met geld uit de buurt zo snel mogelijk een nieuw speeltoestel te willen financieren. De gemeente laat weten de vervanging voor haar rekening te zullen nemen, maar noemt de actie ‘hartverwarmend’.

De brand (video) in het speeltoestel dat de naam Monkie Hokkie draagt, ontstond zondagmiddag even na 14.35 uur. Na het blussen van de vlammen op het pleintje aan de Gerrit Rietveldlaan, bleef een aantal kinderen geschrokken achter. De brandweer troostte hen met een knuffelbeer, maar daarmee is het speeltoestel nog niet terug. Buurtbewoner Robbin Vieveen wil dat nog voor de kerst in orde maken. “Dit initiatief is opgezet om de kinderen hun zo geliefde locomotief terug te geven”, schrijft hij op de actiepagina waar geld kan worden gedoneerd.

Verantwoordelijkheid gemeente
De buurtbewoner wil niet wachten op actie van de gemeente Oegstgeest. ” Via de officiële weg gaat het een aantal maanden duren”, zegt hij, terwijl hij al graag voor de kerst een nieuw toestel wil realiseren. De gemeente Oegstgeest is wel van plan om het toestel te vervangen (en de kosten daarvan te dragen), maar laat weten dat dat inderdaad niet voor de jaarwisseling zal gebeuren ‘in verband met mogelijk vandalisme’.

Hufter proof
De gemeente wil verder nog laten uitzoeken of er mogelijkheden zijn voor een meer hufter proof speeltoestel, zodat vernielingen in de toekomst voorkomen kunnen worden. “Dat heeft tijd nodig”, zegt de gemeente, waardoor vervanging voor de kerst ‘te optimistisch’ is. De politie doet nog onderzoek naar het ontstaan van de brand. Als blijkt dat die is aangestoken, kunnen kosten op de daders worden verhaald.

Doneren
De actie van Robbin Vieveen heeft inmiddels zo’n 700 van de benodigde 6.600 euro opgeleverd. Particulieren, bedrijven en andere sponsors kunnen een bijdrage overmaken via de actiepagina. “De komende periode gaan we met de initiatiefnemers bekijken hoe we het totaal beschikbare budget zo goed mogelijk kunnen benutten voor het herstel van de speeltuin”, aldus de gemeente.

112 Sleutelstad Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×