Archieffoto Sleutelstad

Vuurwerkoverlast in Voorschoten, maar geen Haagse toestanden

In Voorschoten zijn al zo’n tien meldingen binnengekomen van vuurwerkoverlast. Een brievenbus moest het al begeven en op de avond dat de raad de kwestie besprak vloog een container in de fik. Het afsteken van vuurwerk begint ook in Voorschoten al vroeg dit jaar, maar van Haagse toestanden is volgens de burgemeester geen sprake.

“Het mag gewoon niet. Dit beperkt zich niet tot rotjes”, zegt burgemeester van Voorschoten Pauline Bouvy-Koene. Daarom is er vanuit de politie een vuurwerk team dat extra gaat opletten. De jongeren die aangetroffen worden met vuurwerk worden doorgestuurd naar bureau Halt. Daarnaast maakt de gemeente vlak voor de jaarwisseling een rondje door het dorp waar het let op brandbaar materiaal op straat. Denk aan containers van mensen die aan het verbouwen zijn. “Ik heb de verzekering gekregen vanuit de politie dat wij de politie-inzet krijgen die nodig is. Daarnaast hebben we ook nog de BOA’s. Ik heb er dus vertrouwen in dat we het toezicht op peil hebben.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met burgemeester Pauline Bouvy-Koene

Tijdens de raadsvergadering stelde de VVD bij monde van fractievoorzitter Katrien van Meenen vragen over de situatie. “Dit wil je niet in je dorp, bewoners maken zich zorgen”, aldus Van Meenen. “We willen dat de gemeente er bovenop zit.” De partij wil dat overlast beperkt wordt, maar een algeheel vuurwerkverbod gaat de partij te ver. “Ik geloof niet dat daar behoefte aan is”, zegt Van Meenen.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen

Toch wil coalitiegenoot D66 wel gaan nadenken over een vuurwerkvrije jaarwisseling. Zo pleit fractievoorzitter Adriaan Andringa voor het afschaffen van particulier vuurwerk. “Ik ben voor meer professionaliteit en voor minder mensen die zelf met vuurwerk lopen te klooien. Ik zou dus wel een discussie willen voeren over een vuurwerkverbod”, aldus de fractievoorzitter. Of dat haalbaar is in Voorschoten weet Andringa niet. “Eigenlijk moet je dat landelijk regelen, maar ik ben voorstander van centrale vuurwerkshows zoals die in Rotterdam en in Den Haag bij de Hofvijver.”

Om dat allemaal te regelen voor de aankomende jaarwisseling gaat niet meer lukken. Daarom stelt D66 voor om de Oud en Nieuw viering in januari eens goed te gaan evalueren. “Het gaat over milieu, dieren, vernielingen in de openbare ruimte, er komt zoveel bij kijken. Daar moeten we een serieuze evaluatie over hebben.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met D66-fractievoorzitter Adriaan Andringa

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×