Wetenschapper Ilze Bot (Foto: Hartstichting).

Leidse wetenschapper ontvangt prestigieuze beurs van de Hartstichting

Wetenschapper Ilze Bot van de Universiteit Leiden heeft de hoogste Dekkerbeurs gekregen van de Hartstichting. Dat zijn persoonsgebonden beurzen voor jonge, talentvolle onderzoekers. Bot is een van de drie topwetenschappers die na een strenge selectieronde een beurs heeft ontvangen, waarmee ze vijf jaar lang onderzoek naar slagaderverkalking kan doen.

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting: “Met deze onderzoeksbeurzen geven we toptalent de kans zich maximaal te ontwikkelen als wetenschapper en belangrijk innovatief onderzoek te doen. We hebben deze mensen hard nodig om de forse stijging van het aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen en patiënten een betere behandeling te bieden.”

Onderzoek naar slagaderverkalking
Bot kreeg de beurs Established Investigator van ongeveer 650.000 euro. Hiermee kan zij vijf jaar onderzoek doen. “Dankzij de beurs kan ik veel nieuws ontdekken over slagaderverkalking” vertelt Bot. “Dat is belangrijk, want er zijn dringend nieuwe medicijnen nodig om de gevolgen van slagaderverkalking te verminderen.” Elk jaar belanden 34.000 mensen in ziekenhuis met een hartinfarct en 42.000 met een beroerte.

Bot hoopt een manier te vinden om te voorkomen dat de mestcellen de slagaderverkalking binnendringen. Bot legt uit: “Kort gezegd ga ik op zoek naar de knoppen waaraan we moeten draaien om de schadelijke werking van mestcellen te verhinderen. Dit kan hopelijk een goede basis zijn voor een nieuw geneesmiddel om infarcten te voorkomen.”

Dekkerbeurzen
De persoonsgebonden beurzen zijn ruim dertig jaar geleden in het leven geroepen door dr. Dekker, toenmalig medisch directeur van de Hartstichting. Een team van nationale en internationale experts beoordeelt de projectvoorstellen van de wetenschappers. De ontvangers krijgen de kans om zich verder te ontwikkelen als onderzoeker op het gebied van hart- en vaatziekten.

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×