(Foto: Katherina Doxiadis).

Gouden Speld gemeente Leiden voor café-eigenaar Bert Jansen van Odessa

Vrijdagavond kreeg een compleet overdonderde eigenaar Bert Jansen van café Odessa de Gouden Speld van Verdienste van de stad Leiden opgespeld. Tijdens het grote afscheidsfeest van Odessa met oud-personeel reikte wethouder Yvonne van Delft de onderscheiding aan hem uit. Met de gouden erespeld van de stad wil het college van burgemeester en wethouders Bert Jansen eren. Met name voor alles wat hij voor de emancipatie van de LHBT-gemeenschap in Leiden betekend heeft. Én omdat hij heel veel Leidenaren talloze plezierige avonden heeft bezorgd.

Oud-werkneemster Katherina Doxiadis van Odessa filmde de uitreiking.

Bert Jansen, geboren in het Westland, vertrok op zijn 18e naar Leiden om er te gaan studeren. Jansen was destijds naar eigen zeggen een ‘opstandige homo’ en toen hij met zijn vrienden na een confrontatie voor de zoveelste keer uit een homo-onvriendelijke kroeg was gegooid, zocht hij een eigen plek om uit te gaan. Die vond hij aan de Hogewoerd en de heterovriendelijke homokroeg Café Odessa opende officieel op 16 januari 1980.

Door de open sfeer die Bert Jansen er als kroegbaas schiep, werd Odessa een geliefde plek, waar iedereen zich welkom voelde. Decennialang creëerde hij een vrijplaats waar ongeveer ‘alles kon’ en waar iedereen zichzelf kon zijn of zichzelf kon ontdekken. Het café werd een baken van gezelligheid en vrijheid in het uitgaansleven van Leiden en de regio. Odessa bond uiteenlopende groepen bezoekers aan zich: oudere jongeren, studenten, de lokale LHBT-gemeenschap, buurtbewoners en in de afgelopen jaren deed Odessa het vooral goed onder scholieren. Heel wat jongeren kregen er hun eerste kus of kwamen er misschien wel uit de kast.

Café Odessa was de afgelopen decennia dé plek waar je wezen moest, waar het allemaal gebeurde. Mensen hebben hier herinneringen gemaakt. Hun geliefde leren kennen of vriendschappen voor het leven gesloten. Bert Jansen heeft daardoor indirect bijgedragen aan een heleboel levensgeluk.

Bert Jansen was in de bijna veertig jaar van Odessa’s bestaan zeer actief, innovatief, creatief én origineel. Hij bedacht en organiseerde ontelbare feesten. Behalve in de horeca was hij actief in de cultuursector en bood met het project MOVERS jonge kunstenaars een platform om te exposeren. Daarnaast is hij al jarenlang actief in de Leidse volkstuinderij. De laatste jaren was Bert Jansen de motor achter de oprichting van de Dinsdag Avond Club, de jongste en een van snelst groeiende studentenverenigingen van Leiden. Ook als werkgever was Bert Jansen belangrijk. Er liep in die bijna veertig jaar zo’n 400 man personeel rond in Odessa en met alle afwassers en glazenophalers meegerekend waarschijnlijk zelfs 2000 man.

Eerder ging collega Robbert van Cleef van Omroep West al langs bij Bert voor een terugblik op veertig jaar Odessa.

Het eindejaarsfeest op 31 december 2019 wordt het allerlaatste feestje in Odessa. Op 1 januari 2020 sluit uitgaansgelegenheid Odessa voorgoed de deuren. “We kunnen rustig spreken van het einde van een tijdperk in de Leidse nachtcultuur.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×