(Foto: Hans van Egdom).

Longpatiënten en vuurwerk: "Ik ga niet meer naar buiten"

Het Longfonds waarschuwt mensen met longproblemen om uit de buurt te blijven van vuurwerk tijdens oud en nieuw. De flinke toename van fijnstof door het afsteken van vuurwerk kan voor ademhalingsproblemen zorgen. “Ik snap dat vuurwerk heel leuk en mooi is, maar voor sommige mensen zorgt het echt voor problemen”, vertelt de Leidse Karolien van Wijk aan mediapartner Omroep West.

Volgens onderzoek van het Longfonds hebben negen op de tien mensen met longziektes last van vuurwerk tijdens oud en nieuw. Die problemen zijn divers: benauwdheid, hoesten, kortademigheid of astmatische aanvallen kunnen allemaal voorkomen. Ook zegt tien procent van de respondenten hun huis te verlaten rond oud en nieuw om problemen te voorkomen. “De impact van vuurwerk op mensen en hun longen is enorm. Minstens 700.000 Nederlanders beleven een benauwd oud en nieuw”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Om problemen te voorkomen nemen mensen medicijnen of zonderen ze zich af van de buitenwereld rond de jaarwisseling. Ook worden ramen en ventilatiesystemen afgeplakt om te voorkomen dat fijnstof van buiten naar binnen komt. Volgens Rutgers is de luchtkwaliteit gedurende oud en nieuw in Nederland vergelijkbaar met die van New Delhi en Singapore. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan die vervuilde lucht lang blijven hangen, waardoor mensen ook na de jaarwisseling nog met problemen kampen.

Ik ga niet naar buiten
Karolien van Wijk (39) uit Leiden kan erover meepraten. Zij heeft sinds haar 27e astma en moet voorzorgsmaatregelen nemen om de jaarwisseling door te komen. “Ik ga niet naar buiten, en heb altijd medicijnen bij me. Met Nieuwjaar is de kans op een astmatische aanval vele malen groter.” Van Wijk heeft er in het verleden al vaker voor gekozen om oud en nieuw buiten te stad te vieren: “Dan ga ik ergens heen waar nauwelijks of geen vuurwerk wordt afgestoken.”

“Ik snap dat vuurwerk heel leuk en mooi is, maar voor sommige mensen zorgt het echt voor problemen,” legt Karolien uit. “Ik heb het vroeger ook zelf afgestoken hoor, maar nu kan dat niet meer.” Volgens het Longfonds is het ’te gemakkelijk’ om mensen zoals Karolien te vertellen dat ze maar een avondje door moeten zetten. “De nasleep van die vuurwerksmog is heel lang, het duurt vaak weken voordat mensen met een longziekte weer een beetje kunnen functioneren”, zegt Michael Rutgers.

 

Vuurwerkvrije zones
Het Longfonds juicht de introductie van vuurwerkvrije zones door gemeentes toe. “Hopelijk draagt deze ontwikkeling bij aan een grotere bewustwording. Want hoe mooi vuurwerk ook kan zijn, het is slecht voor ieders longen”, vertelt woordvoerder Herman Vijlbrief van het Longfonds.

De gemeente Leiderdorp heeft net als in voorgaande jaren een aantal gebieden aangewezen waar rond de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden. Het gaat om het Weteringpark, de Bloemerd, de Houtkamp, het Doeshavengebied en het gebied rond de Buitenhofvijver.

Foto: Chris de Waard

In Leiden is de binnenstad geheel vuurwerkvrij en daarnaast geldt ook een verbod in tal van andere gebieden.

Oegstgeest experimenteert met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Net als vorig jaar kunnen inwoners afspreken dat er geen vuurwerk wordt afgestoken in hun buurt. Wie die afspraak ook doorgeeft aan de gemeente krijgt posters en borden om de zone duidelijk kenbaar te maken.

In Voorschoten is een vuurwerkverbod in het Burgemeester Berkhoutpark, Park Ter Wadding en Park Adegeest. Ook bij de kattenopvang in de Louis Couperuslaan mag geen vuurwerk worden afgestoken. Over een uitbreiding van de gebieden is de gemeenteraad vooralsnog verdeeld.

De gemeente Zoeterwoude kent geen vuurwerkvrije zone. Naast vuurwerk vindt in Zoeterwoude ook traditioneel carbidschieten plaats. Dat is alleen toegestaan op oudejaarsdag op de parkeerplaats voor Utopia. Carbid wordt geschoten bij daglicht. In alle gemeenten geldt dat vuurwerk uitsluitend op oudejaarsdag van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag worden afgestoken.

Bewustzijn
“De vervuilde lucht kan natuurlijk wel overwaaien, dus het is geen perfecte oplossing,” zegt Vijlbrief. “Het gaat er voornamelijk om dat er meer bewustzijn komt. We hebben het altijd over de schade die vuurwerk kan aanrichten aan je vingers en gezicht, maar nooit over de schade aan je longen. Daar hebben we allemaal last van.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Vuurwerkverbod Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×