(Foto's: Floor de Bie en Evelien Vehof).

Documentaire over statushouders en sociaal huurders die samenleven in Leiden op TV West

TV West zendt op zaterdag 11 januari de documentaire ‘Een Goede Buur’ uit. Een programma over het ‘Nico van der Horstpark’ in Leiden, waar vluchtelingen met een status in een ‘gemengd wonen project’ samenleven met huurders van sociale woningen. Doordat de bewoners samen een tuin en hun leefgebied delen, ontstaan er bijzondere vriendschappen en helpen mensen elkaar over en weer.

Bijzonder woonproject in Leiden
Door de toestroom van vluchtelingen in Nederland en de lange wachtlijst voor sociale huurwoningen in Leiden, is in 2018 een bijzondere nieuwe woonwijk opgeleverd: het Nico van der Horstpark. In de honderd woningen die in dit complex staan, zijn zowel statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) als gewone huurders gehuisvest. Door de grote gezamenlijke binnentuin komen de bewoners elkaar geregeld tegen. Ook kunnen zij hier zelf initiatieven ontplooien, die leiden tot bijzondere vriendschappen en samenwerkingen.

Zo maken we in de docu bijvoorbeeld kennis met De Nederlandse biologiestudent Joost, die samen met zijn buurman Abdul in de gezamenlijke tuin aan het schoffelen is. Abdul was in Afghanistan boer, maar omdat hij analfabeet is, spreekt hij de Nederlandse taal nog niet goed. Tijdens het werken in de tuin oefent hij het Nederlands met Joost.

Ook leert de kijker de student Noureddin kennen, die twee jaar geleden uit Syrië vluchtte en zijn familie erg mist. Hij vindt het prettig dat hij in het gezamenlijke tuinhuis andere mensen kan ontmoeten, omdat hij houdt van gezelligheid en liever niet alleen is.

De makers
Regisseurs Floor de Bie (met een achtergrond in antropologie) en Evelien Vehof (met een achtergrond in sociaal werk) maakten met behulp van een bijdrage van het Leids Mediafonds deze documentaire. ‘Een Goede Buur’ is op 11 januari te zien op TV West.

Uitzendtijden en ontvangst
Het regionale documentaireprogramma Westdoc, waarin ‘Een Goede Buur’ wordt uitgezonden, is op zaterdag 11 januari vanaf 17.00 uur te zien op TV West (herhaling elk uur tot zondagmiddag 16.00 uur).

TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (in de uitzendregio onder meer via kanaal 30 bij Ziggo). Online is het programma terug te kijken via de gratis Omroep West app en via de website OmroepWest.nl.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×