Het nieuwe Stadskantoor bevindt zich in gebouw Level naast Leiden Centraal. (Foto: Buro JP).

Restauratie stadhuis Leiden: paspoort ophalen bij nieuw Stadskantoor

Wie nu een nieuw paspoort of rijbewijs nodig heeft in Leiden moet voortaan naar het nieuwe Stadskantoor in Level bij het station Leiden CS. De afdeling burgerzaken is met ingang van vandaag verhuisd naar de Bargelaan 190 omdat het stadhuis de komende anderhalf jaar verbouwd wordt. De laatste trouwpartij was er al op 19 december en de publieksbalies waren 3 januari voor het laatst open. Ook de dienstverlening van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht is verplaatst naar het nieuwe Stadskantoor.

In het nieuwe Stadskantoor komen alle publieke diensten van de gemeente Leiden samen op één centrale en goed bereikbare plek in de stad. Vandaag zijn de eerste klanten al ontvangen in de moderne, open sfeer van het nieuwe Stadskantoor. Er zijn speciale plekken voor adviesgesprekken, er is een zelfservicegedeelte en er zijn gastvrouwen die klanten verder kunnen helpen.

Het Stadskantoor heeft ook een trouwzaal. Het publieke gebied bevindt zich op de begane grond en een deel van de eerste verdieping. Verdieping 1 tot en met 4 worden gebruikt als kantoorruimte voor medewerkers. Hier houden ook het college en de gemeenteraadsfracties kantoor gedurende de verbouwing van het stadhuis.

Raadszaal verhuist ook
Ook de monumentale raadszaal wordt grondig gerestaureerd en daarom zijn de raadsvergaderingen de komende tijd in het gebouw van het Hoogheemraadschap Rijnland aan de Archimedesweg. De restauratie van de raadszaal gaat ongeveer 1,4 miljoen kosten. Dat is inclusief het opknappen van de raadszetels en het vervangen van bankjes en gordijnen.

Het atrium van het stadhuis wordt weer ingericht als een omsloten tuin, net zoals het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren dertig van architect C.J. Blaauw. De opknapbeurt ligt in handen van architectenbureaus Office Winhov en Studio Linse en kost ongeveer 20 miljoen. “Met hun voorstel komt een stukje geschiedenis weer tot leven en werken we tegelijkertijd aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis”, aldus wethouder Marleen Damen.

Het Leidse bouwbedrijf Du Prie gaat de klus uitvoeren. Naar verwachting is de verbouwing halverwege 2021 klaar.

(Foto’s: Robbert van Cleef).

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×