Lucia Thielman en Greet Meesters van GO-Noord met de kalender en bijbehorende poster. (Foto: Gerry van Bakel).

GO-Noord! geeft hun wijk een gezondheidskalender cadeau

Leiden-Noord moet de gezondste wijk van Leiden worden, daarmee ging Greet Meesters drieënhalf jaar geleden aan de slag. De laatste jaren bijgestaan door Lucia Thielman. Praten met wijkbewoners wat zij willen doen als het gaat om bewegen, gezonder eten en een groenere leefomgeving. Er kwam van alles op tafel en veel wijkbewoners hielpen actief mee. GO-Noord! houdt over een paar maanden op, maar in de weekkalender leven de ideeën door.

De gezondheidskalender staat vol met activiteiten die de afgelopen jaren in gang zijn gezet onder de paraplu van GO-Noord! en gemakkelijk zelf doorgezet kunnen worden, zoals wandelen, spelen op straat, gezond beleg, meer groente, water drinken in plaats van limonade of samen met je buren een plantenbak inrichten en onderhouden. “Wij wilden graag wat teruggeven aan de buurtbewoners”, zeggen Greet Meesters en Lucia Thielman van GO-Noord!, “omdat ze de afgelopen jaren zo enthousiast met ons hebben gewerkt aan een gezondere wijk.”

De gezondste wijk van Leiden is Leiden-Noord nog niet, denken Greet en Lucia. Maar er zijn wel mooie initiatieven geweest waarvan zij hopen dat het wordt voorgezet onder de vlag van een andere organisatie in de stad. GO-Noord! maakte deel uit van een landelijk project van Fonds Nut Ohra dat overal in Nederland projecten financierden. “Wij zijn het enige wijkgerichte project. Wij hebben bij de bewoners zelf ideeën opgehaald en hun ook betrokken bij de uitvoering. Daar hebben we ook veel van geleerd. Je hebt per idee wel een paar mensen nodig om het op gang te krijgen en door te laten gaan.”

Vrouwenzwemuur
Eén van de succesvolste initiatieven is het vrouwenzwemuur op vrijdagochtend. Van 10.00 tot 12.00 is het recreatiebad van zwembad De Zijl exclusief voor vrouwen. De vrouwen kunnen dan komen vrij zwemmen of krijgen zwemles van gediplomeerde zweminstructeurs. Inmiddels komen er elke week zo’n 80 vrouwen naar De Zijl die voorheen niet durfden leren zwemmen. Ze betalen zelf hun entreeticket. GO-Noord! zorgt voor buddies in het water die vrouwen helpen hun angst voor water te overwinnen. Ook is er elke week een fysiotherapeute die met een groepje vrouwen oefenen doet in het water. Net voor de kerstvakantie haalde een groep van acht vrouwen hun diploma A.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Greet Meesters en Lucia Thielman van GO-Noord over de gezondheidskalender voor de wijk Leiden-Noord.

Greet en Lucia zouden graag zien dat het vrouwenzwemuur wordt voorgezet. “Het gaat niet om een gigantisch bedrag dat er nodig is. Er zijn voldoende vrijwilligsters om de vrouwen te helpen, maar je hebt een professionele organisatie nodig die de boel coördineert.”

Gezond Ontbijt
Een ander succesnummer is het Gezond Ontbijt dat elke twee maanden wordt gehouden in Het Gebouw aan het Arubapad. Een groepje vrouwen uit de wijk verzorgt het eten en iedereen mag aanschuiven. “Er komen wel zo’n honderd mensen. Wijkbewoners en mensen die in de wijk werken. Het is echt een netwerkbijeenkomst maar dan met koffie en thee en een gevarieerd ontbijt.” Het eerstvolgende Gezond Ontbijt is op woensdag 22 januari in Het Gebouw aan het Arubapad.

De gezondheidskalender wordt in Leiden-Noord verspreid, mocht je er geen gehad hebben, ga naar de website van GO-Noord! en vul het contactformulier in. Ook zullen er op een paar plekken in de wijk zoals het Theehuis van Noord, Het Gebouw en zwembad De Zijl een stapel gezondheidskalenders liggen.

De gezondheidskalender is gemaakt door vormgeefster/fotograaf Janna Bedaux, de tekeningen zijn van Melchior Groeneveld en de inhoud is samengesteld door initiatiefnemers uit de buurt, projectteam Go-Noord! en diëtiste Charlotte Leest.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×