In augustus staat het jaarlijkse studentenfestival van de EL CID-week weer in Park Landskroon op de kalender. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Komend seizoen minimaal vier grote muziekevenementen in Oegstgeest

In Oegstgeest vinden komende lente en zomer naar verwachting in ieder geval vier grote muziekevenementen plaats. Dat valt te lezen in de onlangs gepubliceerde evenementenkalender van de gemeente, waarvoor organisatoren een festival kunnen aanmelden. In Park Landskroon gaat het om drie festivals, bij de Klinkenbergerplas om één. Naast het bekende Puur Festival en het studentenfeest van de Leidse introductieweek EL CID, gaat het om twee evenementen die dit jaar voor het eerst zullen plaatsvinden.

Voor het eerste weekend van juni staat bij de Klinkenbergerplas een nieuw festival gepland, georganiseerd door Bas van Dijck van het Leidse bureau Eventmaat (onder meer bekend van het Puur Festival). “Het moet een festival worden met een lokale invulling, waarbij we lokale clubconcepten die in de winter binnen worden georganiseerd, deze zomer naar buiten brengen”, legt Van Dijck desgevraagd uit. Daarvoor wordt samengewerkt met het Leidse Ongekend Events en ‘veel andere Leidse ondernemers’ om het op die manier lokaal te houden.

Van Dijck is zich bewust van de perikelen rond de Klinkenbergerplas als het om festivals gaat. Afgelopen jaren lukte het de gemeente niet om van het nieuwe recreatiegebied een officieel festivalterrein te maken en bij de afgelopen festivals kwamen herhaaldelijk klachten binnen over geluidsoverlast. “Dat klagen is hun goed recht. Deze mensen wonen daar al langer dan dat er festivals zijn, wij gaan er dus alles aan doen om het goed te regelen”, aldus Van Dijck. Hij verwijst naar zijn Puur Festival afgelopen jaar op de Lammermarkt in Leiden. “We zijn zo goed in geluidsbeheersing dat we daar, middenin de stad, geen klachten hebben gehad.”

Park Landskroon
De rest van de nu aangekondigde grote evenementen vindt plaats in Park Landskroon. Op 3 en 4 juli vindt daar het nieuwe Tijdloos Festival plaats, waarvan de organisatie zich volgens producent Roel Gielkens nog in een ‘heel vroeg stadium’ bevindt. Hij weet al wel dat hij zich op een brede doelgroep zal richten en er muziek van allerlei genres te horen zal zijn; ‘van hitjes tot R&B en Hollandstalig’. Drie weken later vindt in datzelfde park het Puur Festival plaats (24-25 juli). Net als vorig jaar gaat het op vrijdag om de Grote Zomerborrel, op zaterdag gevolgd door het festival. De Leidse studentenintroductieweek EL CID is, tot slot van de zomer, nu bezig om op 14 augustus weer naar Park Landskroon te komen voor het Leids Eerstejaars Festival.

De evenementenkalender van de gemeente Oegstgeest bevat overigens alle evenementen waarvan ondernemers een aankondiging hebben gedaan, ook als nog niet zeker is of het doorgaat. “Het gaat om een reservering van de datum”, laat een woordvoerster van de gemeente weten. “Dat is zeker bij grotere evenementen handig, omdat hulpdiensten, gemeente en omwonenden er dan alvast rekening mee kunnen houden. Bij een daadwerkelijke aanvraag van een evenementenvergunning wordt pas getoetst of een evenement op de gereserveerde datum en locatie kan plaatsvinden en welke voorwaarden er aan het evenement gesteld moeten worden.”

Bevrijdingsfestival
Een evenement waarvan nog niet zeker is of het doorgaat, is het bevrijdingsfestival dat door studentenvereniging Minerva uit Leiden is aangemeld voor 5 mei in Park Landskroon. “Het hangt vooral nog af van een aantal financiële aspecten”, zegt organisator Juliet Tinebra van de studentenvereniging. Zij is verantwoordelijk voor de organisatie van de grotere Bevrijdingsweek, waar het festival in Landskroon een onderdeel van zou kunnen worden. “We hopen daarover volgende maand meer duidelijkheid te hebben.” Andersom geldt voor festivals die nu niet op de evenementenkalender staan overigens dat ze later alsnog een evenementenvergunning kunnen aanvragen.

De gehele evenementenkalender dan de gemeente Oegstgeest, inclusief alle kleinere festivals en evenementen, is te vinden op de website van de gemeente Oegstgeest.

Cultuur Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×