Voormalig wethouder Jos Roeffen opende de heringerichte Klinkenbergerplas bijna een jaar geleden. (Archieffoto: Sleutelstad).

Rechter: Oegstgeest maakt fout bij horeca en evenementen Klinkenbergerplas

De ‘nieuwe’ Klinkenbergerplas in Oegstgeest moet het voorlopig zonder horeca en evenementen doen. Dat heeft de Raad van State (RvS) besloten nadat één van de omwonenden bezwaar had aangetekend tegen de plannen van de gemeente. De bestuursrechter heeft de gemeente op de vingers getikt omdat er in nieuwe plannen voor het gebied teveel kans is op geluids- en parkeeroverlast voor omwonenden, zonder dat daar een goede motivatie voor is gegeven.

De procedure tegen de gemeente Oegstgeest werd aangespannen, nadat de gemeenteraad in 2017 besloot om bij de heringerichte Klinkenbergerplas een horecagelegenheid toe te staan. Die mogelijkheid was er eerder ook al, maar het nieuwe plan geeft volgens de rechter meer ruimte om ’s avonds en ’s nachts open te gaan, waardoor de kans op overlast voor omwonenden toeneemt. “Het gaat om de aanduiding Horeca Categorie 2, die in het oude bestemmingsplan ook al stond”, legt wethouder Matthijs Huizing uit. “Wat onder die categorie valt, is in de loop der tijd echter veranderd. Wij waren van mening dat we dat zo konden houden, maar dat hebben we volgens de rechter onvoldoende gemotiveerd.”

Wethouder Matthijs Huizing in gesprek met IJsbrand Terpstra

PUUR Festival
Dezelfde conclusie trekt de bestuursrechter over het toevoegen van de functie van ‘evenemententerrein’ aan het gebied. “De [buurtbewoner] heeft op de zitting toegelicht dat bezoekers van het muziekfestival PUUR bij haar in de straat voor parkeeroverlast hebben gezorgd omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn aan de Klinkenbergerplas om in de parkeerbehoefte van de toen ruim 2.500 bezoekers te voorzien”, staat in de uitspraak van de RvS. De gemeente Oegstgeest heeft volgens de uitspraak niet voldoende duidelijk gemaakt wat de maximale omvang van de evenementen in het gebied is.

Deze uitspraak over evenementen komt op een moment dat er al wordt gewerkt aan een nieuw evenementenbeleid voor het hele dorp. Huizing: “Zodra dat klaar is, geldt dat ook voor de Klinkenbergerplas. Daarom gaan we dit nu niet repareren voor alleen dat gebied.” Totdat dat nieuwe evenementenbeleid er is, gelden daarom nog de oude regels voor evenementen in het natuurgebied en kunnen vergunningen voor geplande evenementen nog niet worden afgegeven. “We bekijken nu met mensen die een evenement hebben aangevraagd of we het naar een andere locatie verplaatsen”, aldus Huizing. “Of we houden het hetzelfde en dan kunnen wij als college een ontheffing verlenen.”

Loetje
Huizing denkt dat het probleem rond de horeca-categorie mogelijk nog eenvoudiger kan worden opgelost. Op dit moment is hij namelijk in gesprek met restaurant Loetje dat zich aan de Klinkenbergerplas wil vestigen. “We bespreken of het eigenlijk wel nodig is onze beslissing nader te onderbouwen, omdat zij hun activiteiten mogelijk gaan aanpassen aan datgene dat er nu al mag.” Dat zou betekenen dat er op dat punt niets veranderd ten opzichte van de oude situatie en de gemeente geen nadere onderbouwing hoeft te geven. Loetje kan dan alsnog snel beginnen met de bouw van haar restaurant.

Steunfractielid John Yonce van Lokaal Oegstgeest in gesprek met IJsbrand Terpstra

‘Gemeente, doe uw werk goed’
Dat de procedure tegen de plannen van de gemeente Oegstgeest is aangespannen door één inwoner roept de vraag op welk belang hier voorop zou moeten staan. “Het is een plek waar iedereen graag komt en het is goed dat daar ook voorzieningen zijn”, vindt steunfractielid John Yonce (Lokaal Oegstgeest). “Ik zie dat er daarom veel negatieve reacties zijn gekomen op het bezwaar van deze bewoner, want iedereen wil daar een eetgelegenheid zoals Loetje.” Volgens Yonce is dat echter niet te wijten aan degene die geklaagd heeft, maar aan de gemeente. “Het is goed dat iedereen op kan komen voor z’n eigen rechten. Wat er eigenlijk gezegd is door de rechter: gemeente, doe uw werk goed.”

Mocht Loetje toch een horecagelegenheid willen openen waar je tot ’s avonds laat terecht kunt, dan heeft de gemeente Oegstgeest zestien weken de tijd om dat aan de rechter uit te leggen. Die beslist dan of de motivering voldoende is om dat alsnog toe te staan.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×