Heleen Gombert en een deel van de vrijwilligersgroep op schooltuinencomplex Distelvlinder. (Foto: Gerry van Bakel).

Leidse schooltuinen zoeken begeleiders voor het nieuwe tuinseizoen

Je hoeft geen groene vingers te hebben, je moet het vooral leuk vinden om met kinderen te werken. En omdat je samen met hen in de aarde gaat werken is het wel fijn als je het dan niet erg vindt dat je handen vies worden. Op het complex van de schooltuinen in Leiden-Noord komt Heleen Gombert ook in de wintermaanden bijeen met haar vrijwilligers voor onderhoud en voorbereiding. “Op een tuin is altijd werk te doen, maar het is ook een moment om gezellig bij te kletsen met elkaar.”

De Vereniging Leidse Schooltuinen heeft een viertal complexen waar schoolkinderen zelf kunnen ontdekken hoe groente, fruit en bloemen groeien. “Ze beginnen in april allemaal met een leeg stukje grond en elke week gaat er iets nieuws de grond in”, vertelt Gombert, die coördinator is op de Distelvlinder in Leiden-Noord. Sommige planten groeien snel en kunnen al na vier tot zes weken worden geoogst, zoals tuinkers en radijsjes, andere groente zoals worteltjes duren veel langer. Als we die na de zomervakantie gaan oogsten zijn ze soms als vergeten dat ze die ook gezaaid hebben.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Heleen Gombert van de Vereniging Leidse Schooltuinen in Leiden-Noord.

Elke week komen er in Leiden 600 kinderen naar een van de schooltuinencomplexen, in de Distelvlinder in de Tuin van Noord doen vijf scholen mee aan de schooltuinen. “Niet alle scholen kunnen het inpassen in hun lesprogramma, dat is wel jammer. Het kost natuurlijk wel veel tijd, maar het is zo leuk voor de kinderen.”

Naast het zaaien, wieden en oogsten is er ook ruimte voor andere projecten zoals een bodemonderzoek, het zoeken naar beestje en een slootjessafari. Aan het begin van het seizoen worden er ook heel veel goudsbloemen gezaaid en als die in september in volle bloei staan maken de kinderen daar zelf calendulazalf van. Altijd een groot succes. Maar de courgetteteelt is het meest favoriet aldus Gombert. “Kinderen proberen altijd zo groot mogelijke courgettes te telen. Daar zijn ze dan heel trots op.”

Meld je aan
Als je zelf goede herinneringen hebt aan de schooltuinen of die gelegenheid juist niet hebt gehad, kun je als vrijwillig begeleider een inhaalslag maken. Je hoeft niets van tuinieren te weten, dat wordt allemaal uitgelegd. “Je moet wel een beetje orde kunnen houden. Schooltuinen is geen school, maar het is wel de bedoeling dat de kinderen bezig zijn met hun tuintje.”

Aanmelden kan via de website van de Vereniging Leidse Schooltuinen. Of neem een keer een kijkje op een van de complexen.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×