(Foto's: Reanne van Kleef).

'Japans' Blekerspark in mei klaar

Nadat de gemeente in december al was begonnen met de herinrichting van het Blekerspark, werd deze week officieel het startschot gegeven. Het park is onderdeel van het Singelpark en het ontwerp is ook hier in samenspraak met omwonenden gemaakt. Naast dat er veel aandacht is voor biodiversiteit, krijgt het park een Japans thema. Er wordt onder andere een Vredesboom uit Hiroshima geplant. De werkzaamheden moeten in mei dit jaar worden afgerond.

(Video: Robbert van Cleef).

Biodiversiteit
“We maken het Blekerspark onderdeel van het Singelpark en een mooi groen hart van de omliggende wijk’, vertelt wethouder Ashley North.”Er is veel aandacht voor biodiversiteit, voor verschillende planten en dieren. Zo komt er een mussenmuur, een paddenpoel en verschillende soorten bomen en planten waaronder een Vredesboom.” Voor de ontwikkelingen moeten een aantal bomen worden gekapt, daar komen er uiteindelijk wel meer voor terug.


Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Ashley North over de ontwikkelingen in het Blekerspark.

Geen krielkippen
Het Japanse thema komt naast de Vredesboom en verschillende Japanse planten ook terug in een Japanse watertuin. Een ander idee was een miniboerderij met Japanse krielkippen, maar dat idee heeft het niet gehaald. “Ja zo werkt dat bij participatie”, zegt voorzitter Alexander Geertsema van de Vrienden van het Singelpark. “Als je een idee hebt, dan moet je daar ook voor willen zorgen. Dat was in dit geval niet helemaal uitvoerbaar. Misschien staan er nog bewoners op die voor de kipjes willen zorgen, maar voor nu blijft dat nog even in het vat zitten.”


Voorzitter Alexander Geertsema van de Vrienden van het Singelpark over het Blekerspark, participatie en de ontwikkelingen rondom het SIngelpark.

Vredesboom
Een bijzonder onderdeel van het vernieuwde Blekerspark wordt de Vredesboom, een Japanse notenboom, die midden in het park wordt geplant. Botanisch curator Rinny Kooi van het Singelpark vertelt over de bijzondere boom: “Er is in Hiroshima een project, Green Legacy. Zaden die daar zijn opgekomen na de atoomaanval worden wereldwijd verspreid in de hoop dat er mooie bomen uitkomen. Dat wordt gedaan als symbool tegen een nieuwe atoombom.”

In de Leidse Hortus botanicus zijn inmiddels ook van deze zaden aanwezig. Het boompje dat voor het Blekerspark bestemd is, is via Parijs naar Leiden gekomen. Op 16 juli wordt het officieel aan het Blekerspark geschonken. “Maar nog niet geplant”, zegt Kooi. “Daar is het niet het goede seizoen voor.” De boom komt in een beschermde omgeving op een soort eilandje, omringd door bamboe.


Botanisch curator Rinny Kooi van het Singelpark over de Vredesboom.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×