(Foto: Archief).

Huisartsenposten: in de nachten samenwerken vanuit Alrijne Leiderdorp

De huisartsenposten in de regio zijn van plan om vanaf 2021 in de nachten samen te werken vanuit één locatie. Patiënten uit de regio’s Leiden, Alphen aan den Rijn en de Duin- en Bollenstreek moeten ’s nachts voortaan naar de huisartsenpost in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.

“De zorg die de huisartsenposten nu in de nacht leveren verandert met het plan in de praktijk weinig”, zegt Immie Boomgaardt, directeur van de samenwerkende HAP’s in de regio. “Door vanuit één locatie met meerdere artsen en triagisten te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt”. De maatregel is bedoeld om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden.

Bereikbaarheid
Voor 90% van de inwoners in de regio blijft de huisartsenpost bij het plan bereikbaar binnen de landelijk vastgestelde aanrijdtijd van 30 minuten. ”We hebben uiteraard extra aandacht voor mensen in de regio voor wie het lastiger is om in de nacht naar de post toe te komen,” zegt Boomgaardt. “Zo nodig legt de huisarts een visite af, roepen we bij grote drukte een extra arts op of springt de regionale ambulancedienst (RAV) bij. En als er echt spoed is, dan is 112 er.”
Ook huisartsenpost in het LUMC in Leiden wordt verplaatst naar het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Er wordt nog gezocht naar een oplossing voor mensen die zichzelf melden bij het LUMC, maar eigenlijk naar de HAP moeten. In het weekend en avond blijven de huisartsenposten wel gewoon open.

In gesprek met bewoners en gemeenten
De samenwerkende huisartsenposten beseffen goed dat een zorgvuldige uitleg bij deze plannen nodig is. “We snappen dat mensen wellicht het gevoel kunnen krijgen dat hun behoefte aan veiligheid en zekerheid in de nacht in het geding is. Daarom willen we graag in gesprek met bewoners van de diverse gemeenten over de plannen,” legt Boomgaardt uit. Het definitieve besluit zal medio juli plaatsvinden.

112 Sleutelstad Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×