(Arcfieffoto: Emile van Aelst).

Leiden Marathon heeft nog loopteams nodig om vlam naar Leiden te krijgen

De Leiden Marathon bestaat dit jaar 30 jaar en dat verdient een bijzondere editie van het loopevenment dat naast een hele en een halve marathon ook een tien kilometer, een kidsrun en een 5 kilometerwedstrijd in de avond omvat en natuurlijk de wandeledities op de zaterdag. Om het geheel nog meer luister bij te zetten gaat Tjeerd Scheffer de vlam uit het Griekse plaatsje Marathon halen. Al hardlopend. Niet alleen natuurlijk hij is nog op zoek naar een kleine honderd lopers.

In totaal zullen er 38 teams nodig zijn om de 3200 kilometer te overbruggen van Athene naar Leiden. Tjeerd loopt de eerste etappe zelf met onder andere Jan Karstens die ooit de marathon in Leiden initieerde. Van de lopers wordt wel wat gevraagd. Elk team moet twee marathons voor zijn rekening nemen, op eigen gelegenheid naar een hotel in de buurt van hun etappe reizen – maar eenmaal daar neemt Marathon Leiden je helemaal onder hun hoede – √©n 2000 euro doneren aan het goede doel: het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. “We zijn jarig en dat vieren we door minimaal een ton aan het ziekenhuis te doneren.”

In ruil voor al die inspanningen, kun je dan natuurlijk wel de rest van je leven opscheppen dat je de echte marathon-vlam hebt mogen dragen. Al hoeven de lopers de vlam niet de hele tijd letterlijk te dragen. De meeste uren gaat de vlam in een speciale houder op een meerijdende fiets. “Een unieke ervaring,” aldus Scheffers. “We zijn de eerste marathon die de vlam al lopend gaan halen. Andere marathonorganisaties hebben al eerder de vlam uit het plaatsje Marathon gehaald, maar deden dat per auto of vliegtuig, ik wist meteen: wij gaan het hardlopend doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon over het halen van de vlam.

De Leiden Marathon wordt georganiseerd op zaterdag 9 mei en zondag 10 mei. De vlam gaat op 24 april onderweg en zal dan vrijdagavond 8 mei in Leiden aankomen. “De burgemeester zal hem om 20.00 uur in ontvangst nemen. De vlam mag alleen van stad naar stad gaan. Dus Leiden ontvangt de vlam, niet de marathonorganisatie en niet Tjeerd Scheffer.”

“Tot nu toe hebben 18 teams zich gemeld, dus we zijn op de helft.” Een team kan bestaan uit vier tot zes lopers. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde loopsnelheid van 10 kilometer. Hardlopers en doorzetters kunnen zich melden bij Tjeerd Scheffer, via de website van Marathon Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×