Gemeente Zoeterwoude koopt stier

8

Met en ruime meerderheid (alleen VVD stemde tegen) heeft de gemeenteraad van Zoeterwoude donderdag ingestemd met het voorstel van cultuurwethouder Ruud Bouter om het stierenbeeld op het Dorpsplein aan te kopen. Het stierenbeeld kost 16.000 euro. Een kleine 10.000 euro betaalt de gemeente uit haar (voor kunst bestemde) reserves. Het restbedrag van 6.220 euro verstrekt de gemeente als lening aan de Stichting Kunst en Cultuur. De Stichting moet dit bedrag binnen tien jaar terugbetalen.


Robbert Beurse in gesprek met wethouder Ruud Bouter, VVD raadslid Roel Onderwater en SBZ fravo Thea van der Kooi over de aankoop van de stier.

In december 2019 stelde Bouter voor om het beeld van kunstenaar Patrick Visser (Zoeterwoude) aan te kopen zodat het blijvend een plek in het dorp kan krijgen. Zijn voorstel kon weliswaar rekenen op de sympathie van de verschillende partijen in de raad, maar over de financiering werd men het niet eens. De bijdrage van de Stichting Kunst en Cultuur was in de ogen van de fracties niet groot genoeg. In een amendement eisten de partijen een aangepast plan van Bouter. Het plan dat de wethouder donderdag presenteerde gaf in tien vragen antwoord op de vragen uit de raad. Ook paste Bouter het financieringsvoorstel aan waarmee de leenconstructie ontstond.

De VVD-fractie stemde als enige tegen het voorstel. “We zijn enthousiast over het beeld, maar vinden de afspraken met Kunst en Cultuur over het terugbetalen te vrijblijvend. Als ze het restbedrag niet terugbetalen gebeurt er niets”, verklaarde raadslid Roel Onderwater, “onder deze voorwaarden zijn er nog wel een paar verenigingen in het dorp die zo’n lening willen”. Fractievoorzitter van Senioren Belangen Zoeterwoude, Thea van der Kooi, sloot nog af met een suggestie aan de wethouder: “Laat de stier mooi uitlichten van verschillende kanten, dat geeft het Dorpsplein een nog betere uitstraling”. Bouter zegde toe de verlichtingsmogelijkheden in overweging te nemen.

Delen

8 reacties

  1. Martin Max Aart de Jong

    Nou, wat een smak geld moet dat zijn voor de VVD fractieleden. En dat dan besteden aan kunst. Stel je voor. Straks gaat iedereen een beetje kunst maken. En de kantklosvereniging wil dan ook zo’n puike lening. En de boetseerclub. Schandalig.

    • Hans de Kinderen op

      Wat had dhr. Onderwater als sanctie willen hebben : ( ver) plaatsing van het beeld naar zijn tuin?? Zo, dat alleen hij er van zou kunnen genieten??? Mooi laten staan, waar het NU staat. Idd.een goede belichting zou geen slecht idee zijn. Maar dat kost ook weer geld!! Hè Roel!

  2. 16 ruggen voor een bonk roest van afgedankre onderdelen, zou ik ook op tegen zijn. Wat is er mis met onderhandelen? Max 6000 euro was beter geweest. Anders maakt de scouting wel een nieuw kunstwerk, van hooibalen desnoods.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline