Impressies van de nieuwbouw. (Afbeeldingen: Niersman).

Studentencomplex Ypenburgbocht stap dichterbij

De plannen voor 392 studentenwoningen in de Ypenburgbocht, bij de overgang van de Willem de Zwijgerlaan naar de Oegstgeesterweg, worden steeds concreter. Het Leidse college wil graag de vergunning verlenen voor het complex. De woningnood onder studenten is al jaren erg hoog en het Ypenburgcomplex is één van de locaties die daar verandering in moet brengen. Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen, heeft de plannen verder toegelicht.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Fleur Spijker over de bouw van honderden studentenwoningen in de Ypenburgbocht.

De wethouder benadrukt dat bij het complex sterk zal worden ingezet op duurzaamheid. Het moet volledig circulair worden, met 450 tot 480 zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor een aardgasaansluiting niet nodig is. Bovendien komen er 200 deelfietsen bij het complex te staan, en zijn er oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Op die manier past het bovendien in de Duurzaamste Kilometer, een duurzaamheidsproject in het gebied langs het spoor, dat begint bij de parkeergarage Morspoort en dus door moet gaan lopen tot aan het Ypenburgcomplex.

Een ander voordeel van de plannen is volgens de wethouder dat de locatie, die nu functioneert als een erg rommelige opslagplaats van de gemeente, er ook esthetisch op vooruit gaat. De gebouwen krijgen vier woonlagen, en leveren volgens Spijker daardoor minimale horizonvervuiling en slagschaduw op. Mochten omwonenden toch bang zijn dat ze daar last van krijgen, hebben ze gelegenheid om bezwaar te maken bij de gemeente, waar de plannen ter inzage komen te liggen. Daarna nemen de gemeenteraad en het college een definitief besluit. De wethouder hoopt binnen acht tot twaalf maanden definitieve goedkeuring aan het plan te kunnen geven.

 

 

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×