Studentencomplex Ypenburgbocht stap dichterbij

46

De plannen voor 392 studentenwoningen in de Ypenburgbocht, bij de overgang van de Willem de Zwijgerlaan naar de Oegstgeesterweg, worden steeds concreter. Het Leidse college wil graag de vergunning verlenen voor het complex. De woningnood onder studenten is al jaren erg hoog en het Ypenburgcomplex is één van de locaties die daar verandering in moet brengen. Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen, heeft de plannen verder toegelicht.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Fleur Spijker over de bouw van honderden studentenwoningen in de Ypenburgbocht.

De wethouder benadrukt dat bij het complex sterk zal worden ingezet op duurzaamheid. Het moet volledig circulair worden, met 450 tot 480 zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor een aardgasaansluiting niet nodig is. Bovendien komen er 200 deelfietsen bij het complex te staan, en zijn er oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Op die manier past het bovendien in de Duurzaamste Kilometer, een duurzaamheidsproject in het gebied langs het spoor, dat begint bij de parkeergarage Morspoort en dus door moet gaan lopen tot aan het Ypenburgcomplex.

Een ander voordeel van de plannen is volgens de wethouder dat de locatie, die nu functioneert als een erg rommelige opslagplaats van de gemeente, er ook esthetisch op vooruit gaat. De gebouwen krijgen vier woonlagen, en leveren volgens Spijker daardoor minimale horizonvervuiling en slagschaduw op. Mochten omwonenden toch bang zijn dat ze daar last van krijgen, hebben ze gelegenheid om bezwaar te maken bij de gemeente, waar de plannen ter inzage komen te liggen. Daarna nemen de gemeenteraad en het college een definitief besluit. De wethouder hoopt binnen acht tot twaalf maanden definitieve goedkeuring aan het plan te kunnen geven.

 

 

Delen

46 reacties

 1. woningnood onder studenten HOOG,pleur toch op denk aan je eigen inwoners daar is pas de nood HOOG,

  • Ineke Straal op

   Klopt, maar die lodatie is niet geschikt voor woningen voor gezinnen, daarom is er gekozen voor studentenwoningen. Die moeten immers na een paar jaar weer weg en kunnen het daarom doen met iets minder wooncomfort dan gezinnen.

   • Zo is het. Bovendien zou er voor gezinnen voor elke woning ook parkeerruimte moeten komen en dat is op die plek niet mogelijk, hooguit een paar parkeerplaatsen. Verder is de locatie qua verkeerslawaai niet echt prettig voor gezinnen; studenten zijn veel van huis in verband met het volgen van lessen.

 2. Dat is goed nieuws voor de studenten! Maar de Leidse vlag gaat uit als er een bericht komt dat men gaat bouwen voor de Leidse werkende!
  Die willen ook het huis uit!

 3. Sonja Prins-Gerichhausen

  Is de woning nood onder jongeren uit Leiden die even hoog? Waarom geen bouw voor deze groep? Zijn kunnen geen kamer huren in een studente woning. Waarom altijd weer alles voor die studenten en de jongeren uit Leiden moet ruim 10 jaar wachten tot ze in aanmerking komen voor een woning. Ieder jaar komen er meer studenten in Leiden studeren. Ga eens voor een studente stop. Leiden moet ook bewoonbaar blijven voor de Leienaar.

  • Daarom wordt er ook veel gebouwd in Leiden. Helaas kan dat niet sneller dan ze nu al doen.

  • Niet alleen gezinnen willen gvd een woning in eigen stad!! Jong volwassenen die gewoon werken en niet studeren willen ook graag een betaalbare huurwoning dus appartementen hoef je niet alleen voor studenten te bouwen mafklapper!!

  • Cassandra Zilverentant

   Hoezo niet? Ik wil graag in mn eigen stad blijven wonen. En de appartementen die ze nu elke keer aan het bouwen zijn zijn niet alleen maar kamertjes dat zijn ook studio’s of kleine woningen

  • Wie bedoel je met ze?? Er wordt overigens behoorlijk veel gebouwd in Leiden, maar daar hoor ik je niet over. Nee, liever roeptoeteren bij een berichtje.

 4. Ellen Schaap

  Kamernood onder studenten is echt heel hoog. Ik ben nu al een tijdje aan het werk maar toen ik studeerde een paar jaar geleden en een kamer zocht heb ik zeker 24 keer gehospiteerd en ben een jaar aan het zoeken geweest. Gelukkig was mijn reisafstand vanaf mijn ouders nog te overzien, maar als je verder weg woont is dat echt niet grappig, bijna niet te doen. Een meisje uit mijn jaarlaag woonde in Lelystad bij haar ouders en reisde elke dag heen en weer. Ze kon geen kamer vinden en door de reistijd die ze kwijt was met ov elke dag heeft ze haar studie moeten stoppen. Ze kon in de tijd die overbleef naast het reizen niet genoeg leren en aan verslagen werken. In de trein probeerde ze wel maar kon ze zich vaak niet concentreren of er was te slecht internet/geen stopcontact. Woningnood onder starters en werkenden is ook heel hoog dat klopt, maar bedenk wel dat een studentenstop niet echt een oplossing is. Studenten zijn de toekomst. Dat zou inhouden dat we straks minder dokters, chirurgen, leraren, psychologen etc hebben. Deze locatie was sowieso al niet geschikt voor gezinnen, omdat er simpelweg te weinig ruimte voor is en bijna geen parkeerplek. Dus waarom geen studentencomplex?

  • Lelystad is een uurtje met de trein…dat is best te doen…Misschien moeten studenten eens een hogeschool of universiteit dichter bij huis zoeken. Ik ken genoeg studenten die persé in Leiden willen studeren terwijl ze hun studie ook vlakbij hun geboortestad zouden kunnen doen.

   • Een Leids burger op

    En ook eens minder internationale studenten aannemen, want die krijgen sowieso allemaal voorrang op de eigen Nederlandse student omdat ze een nog ¨langere reistijd¨ hebben…..

 5. Cassandra Zilverentant

  Weer studenten… wanneer wordt er iets gebouwd zodat ik ook een keer het huis uit kan? Hun kiezen er voor om in een andere stad te leren dan moet je ook maar bereidt zijn om te reizen.

  • Helemaal met je eens. Veel studies kun je dicht bij je ouderlijk huis doen maar nee, veel studenten willen naar Leiden en nemen zo, op welke manier dan ook, woonruimte in van de starters en werkenden die daardoor genoodzaakt zijn bij hun ouders te blijven wonen. Vooral voor mensen die single zijn is er niks betaalbaars te huur.

  • Diederik Smit

   Cassandra Zilverentant
   En dan door het reizen geen tijd meer hebben om te studeren en hun studie verknallen. Ja, dát is wat we nodig hebben.

   Er zijn in Nederland maar 12 steden met een universiteit dus de meeste mensen in ons land moeten ergens anders heen om te studeren. Ook worden veel studies maar op één of enkele universiteiten gegeven dus je hebt niet zoveel keuze dus voor veel studenten is het veel te ver weg van hun geboorteplaats

  • Cassandra Zilverentant

   Ach man schei toch uit alsof ze 8 uur op school zitten en 16 uur moeten reizen er is echt nog wel tijd over er zijn ook zat mensen die naar school gaan werken n moeten reizen en die halen het ook maar hee praatje ik had geen tijd om te studeren houden ze natuurlijk wel van. Als je het aan mij vraagt is dat een slap excuus en een gebrek aan motivatie

   • Tsja, maat het is nu eenmaal zo dat studentensteden studentenkamers, speciale voorzieningen en studentenclubs hebben. Die zijn er niet in omliggende dorpen, dus waar blijft dan de keus?

 6. Bea Hoogheid op

  Een “wat rommelig gebied” (dus waarschijnlijk heel druk bezocht door o.a. stadsvogels) en dat wordt volgens de wethouder stukken beter met 392 woningen voor studenten. Volop “duurzaamheid”: zonnepanelen, warmtepomp, deelfietsen, oplaadpalen. Vroeger (inderdaad de tijd van Terlouw en zo) stond D66 voor echte duurzaamheid inclusief oog voor stapsteentjes in de stedelijke natuur. Deze bouwlocatie kun je niet los zien van de bouwlocatie op de Schipholweg (brandweerkazerne + appartementen) en de plannen met de kap van platanen op de Parmentierweg. Opnieuw een hele hap uit een eco-systeem waarbij kaveltje voor kaveltje kaalslag wordt verkocht als duurzaamste kilometer. En daar kiezen we voor?

  • Die appartementen in torens zijn niet betaalbaar voor starters, net werkende jongeren en /of singles.

 7. Goed plan! Eindelijk wordt er weer eens wat voor de studenten gebouwd. Overal worden hele woonwijken uit de grond gestampt, maar aan de studenten wordt zelden gedacht.

 8. Frank Mulder op

  Waarom staat er nooit de naam van de architect bij! Hoe het eruit gaat zien is voor de buitenwereld veel belangrijker dan wie het gaat betalen. Verder is er nog zo iets als auteursrecht bij publicatie.

 9. Wat een mopperpotten hier zeg!
  En opvallend dat niet-studenten alles denken te weten over studenten. Hebben eerstgenoemden wel een gestudeerd in een overvolle trein bijvoorbeeld?
  Niet in elke studentenstad kan je alles studeren. Bovendien is de ene zelfde studie hier niet exact dezelfde als in een andere studentenstad. Verder bestaat er ook zoiets als loting voor bepaalde studies.

  Beste niet-studenten, ga je eerst eens verdiepen in de dingen waar je de plank volledig misslaat en oordeel niet over iets waar je echt geen kaas van gegeten hebt.

 10. Deze “niet meer student” heeft jarenlang op en neer gereisd voor studie. En in treinen gestudeerd..stilte coupé’s werken prima. Net als ’s avonds en in het weekend studeren. Loting bestaat ook niet meer; is nu selectie aan de poort met toelatingstoetsen. En dan hoef je echt niet Leiden als voorkeur op te geven als je het ook om de hoek kunt studeren. Er zijn maar enkele studies die je niet overal kunt studeren dus kan best beter verdeeld worden

  • Een Leids burger op

   Die studenten, inclusief de buitenlandse studenten, gedragen zich over het algemeen beter dan de hier binnengepamperde onaangepaste moslims…..

 11. Pieter de Krom op

  Dit worden één kamer internationale studenten wooneenheden met keukenblokje, toiletje en douchen voor rond de 700 euro. Wie kan dat betalen als gewone student? Waarom niet voor Leidenaren bouwen in plaats van uit het buitenland komende studenten op een uit zijn jasje groeiende universiteit. Op kosten van de belastingbetaler en ten koste van Nederlandse studenten. Voor dit project wordt een belangrijke ecologische biodiverse groen/blauwe verbinding tussen Oud-Poelgeest/Leidse Hout/Heempark en Singelpark/Centrum aangetast! Ook de molenbiotoopregels worden overschreden. Onbegrijpelijk dat een bouwwethouder dit steunt!

 12. Dit is normale huisvesting voor studenten. Het terrein is niet geschikt voor permanente bewoning.

 13. Ik voorzie met huiver de dag dat wethouder F(otomentje) Spijker, grijnzend op de foto staat, om de sleutel aan de eerste bewoner (student, dus potentiële d66-stemmer) met veel pr en bombarie en poespas, te overhandigen. Gewone inwoners van Leiden interesseren madame niet, groen interesseert madame niet, Leiden interesseert madame niet. Nee, alles in dienst van een positie in Den Haag. Nou kind, ga maar gauw hoor. En laat een totaal uit balans geraakte woningmarkt in Leiden achter.

 14. Fred Beerenfenger op

  Je kan anders denken over de uiteindelijke bestemming, maar het werd toch hoog tijd dat die afschuwelijke puinhoop op die plek verdwijnt. Waarom geen mix van studenten en werkende jongeren?

 15. De Leidse universiteit en haar studenten zijn nog altijd de belangrijkste werkverschaffers in de stad. Wat zou er over blijven van de horeca, de winkels etc in de stad als de ruim 24.000 Leidse studenten niet meer in de stad zouden kunnen wonen? Op dit moment zijn er al dependances van de universiteit Leiden in Den Haag omdat de universiteit hier niet voldoende kan doorgroeien. Heel goed dus dat er nu voor studenten wordt gebouwd. De kamernood is enorm en ze zijn de economische motor van deze stad. Leiden zou een dief van haar eigen portemonnee zijn als de groei van de uni belemmerd wordt.

  Natuurlijk betekend dat niet dat er voor andere groepen niet gebouwd moet worden. Leiden is vol, de enige kant waar we op kunnen is dus de lucht in. Daar zou de stad naar mijn idee echt wat meer durf mogen tonen. Bouw die torens van 100/120 meter hoog gewoon. De woningnood is hoog en mensen moeten wonen!

  Een ander, belangrijk punt, is de belachelijke stijging van de huurprijzen in de vrije sector. Aanbod is er daar genoeg, maar het is voor veel mensen niet te betalen. Huurprijzen tussen de 1250 tot 1500 euro voor 2 kamertjes is ook in Leiden heel normaal geworden. In vrije sector woningen mogen verhuurders zelf bepalen met hoeveel procent ze de huur verhogen. Dat is een direct gevolg van jarenlange overwegend rechtse kabinetten. Ik citeer van de vvd website: ‘Ook de prijs mag de verhuurder van ons zelf bepalen. Daarom willen wij het woningwaarderingsstelsel voor de vrije sector afschaffen.’ Op de website van FvD is geen helder standpunt over de huurprijzen te vinden. Wel stemde de FvD in november 2018 tegen de motie Kops om de huurprijzen te verlagen omdat (ik citeer) ‘FVD vindt de huurprijs in beginsel een aangelegenheid tussen huurder en verhuurder.’ Zolang dit soort partijen de verkiezingen in Nederland blijven winnen kan je dus vergeten dat er betaalbare huurwoningen worden gebouwd. De Nederlandse kiezer roept dit voor een belangrijk deel dus gewoon over zichzelf af. Desondanks ben ik toch bang dat het bij de volgende verkiezingen niet veel uit gaat maken.

  • Pieter de Krom op

   De bouw wethouder Fleur Spijker liegt voor de radio zoals iedereen kan zien want er komen geen vier woonlagen maar zes woonlagen. Daardoor raak ik zonlicht kwijt en kom in de schaduw van het gebouw te zitten!

Over de auteur

Cor van der Velden

Je bent nu offline