(Foto's: AniCura 't Leidse Land).

Gratis gebitscheck voor honden en katten tijdens de 'Maand van het Gebit'

Honden en katten in kunnen in februari, de Maand van het Gebit, gratis naar de tandarts. Uit onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren blijkt dat huisdiereigenaren de signalen van gebitsproblemen niet altijd herkennen. Hierdoor lopen veel honden en katten ongemerkt rond met pijn in de muil.

Om aandacht te vragen voor het gebit van huisdieren is februari uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging. Volgens het onderzoek van het Nationaal Huisdierpanel blijkt dat ongeveer drie kwart van de honden en katten uit de mond stinken. Slechts 16 procent van de baasjes merkt dan dat het dier ook pijn heeft. Pieter Beurskens, dierenarts en praktijkmanager bij AniCura ’t Leidse Land vertelt: “We krijgen hier in de praktijk veel huisdieren met een kwalijke geur uit de mond. In 90 procent van de gevallen heeft dat te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Dit zorgt voor veel ongemak en pijn”.

Dagelijks tandenpoetsen
De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Als dit niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Beurskens: “Door dagelijks te poetsen voorkom je tandsteen dat vaak alleen nog onder narcose weggehaald kan worden door een dierenarts.” Het onderzoek laat zien dat het tandenpoetsen van huisdieren geen dagelijkse gewoonte is. Als voornaamste redenen geven de baasjes op dat het dier het poetsen nooit zou toelaten. Een ander reden van de huisdierbezitters is dat zij het onzin vinden om de tanden van hun huisdier te poetsen.

De AniCura klinieken in onder andere Leiden en Leiderdorp verzorgen in februari een gratis gebitscheck en poetsinstructie.

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×