(Foto: Chris de Waard).

LUMC goed voorbereid op de behandeling van coronavirus in Nederland

Mocht het zover komen, dan is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) goed voorbereid op de behandeling van het coronavirus in Nederland. Dat vertelt Louis Kroes, hoofd Medische Microbiologie van het LUMC aan mediapartner Omroep West. “Voorlopig hoeven we ons nog geen zorgen te maken. Het gaat er nu vooral om dat we het virus goed in de gaten houden,” aldus Kroes.

Sinds enkele weken is de wereld volledig in de ban van het gevreesde ‘coronavirus’. Het virus, dat zijn oorsprong vindt in de stad Wuhan in de Chinese provincie Hubei, heeft zich sinds enkele dagen ook vertoond in onder meer de Verenigde Staten, Singapore, Frankrijk en Duitsland. Het virus heeft in China al flink om zich heen gegrepen. Zo’n honderd mensen zijn overleden aan het virus en enkele duizenden zijn besmet.

Volgens Kroes is het virus nauw verwant aan twee andere coronavirussen: SARS en MERS. Hoewel de huidige variant bij lange na niet zo dodelijk is als zijn oudere broers, is het wel veel besmettelijker. “Ongeveer tien procent van alle besmette mensen sterft aan SARS. Bij MERS ligt dat met 35 procent veel hoger. Bij het coronavirus heeft zo’n twee procent van de gevallen een dodelijke afloop. Denk daarbij vooral aan mensen die al gezondheidsproblemen hebben”, vertelt professor Kroes.

Uitwisselingsstudenten
Ook de universiteiten nemen maatregelen tegen het coronavirus. Volgens Caroline van Overbeeke, woordvoerder van de Universiteit Leiden, worden Leidse studenten in China voorlopig niet teruggehaald. “We hebben contact met de circa dertien studenten die wel in China zijn, maar niet in Wuhan. Zoals de adviezen nu zijn, mag er gereisd worden, met uitzondering van de provincie Hubei. De vraag is wel hoe zinvol het is, omdat de Chinese overheid veel maatregelen treft, waaronder reisbeperkingen. De Universiteit Leiden raadt momenteel alle studenten af om naar China te reizen, maar laat het aan de studenten zelf over om dat met hun buitenlandcoördinator te bespreken”, aldus Van Overbeeke.

Besmettingen staan op zichzelf
“We weten nog niet heel veel van dit coronavirus,” zegt Ron Beekman woordvoerder van het RIVM. Het virus is benoemd tot A-ziekte, wat betekent dat artsen en ziekenhuizen die de ziekte constateren bij patiënten meldplicht hebben. Al die maatregelen klinken misschien grimmig, maar volgens Kroes is er nog geen reden tot paniek nu het coronavirus zo dichtbij is. “Alle uitstrooiingen staan op zichzelf. Het zijn geïsoleerde incidenten die goed gecontroleerd worden. Een uitbraak in Nederland zal niet komen door een enkele patiënt in Duitsland. Daarvoor moet in China de dam breken”, zegt Kroes. De Chinese overheid probeert het virus nu in te perken in Wuhan. “Als dat niet lukt, dan pas ga je echte uitbraken krijgen in andere landen”, aldus Kroes.

Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×