Wethouder Yvonne van Delft staat klaar voor de aanvalsoefening van De Harde Leerschool bij DIOK. (Foto's: Gerry van Bakel).

De Harde Leerschool gaat er tegenaan op rugbyveld van DIOK

Wethouder Yvonne van Delft speelde vandaag een soort thuiswedstrijd toen ze mee kwam trainen met de mannen die meedoen aan het acht weken durende traject van De Harde Leerschool bij rugbyclub DIOK. Zelf stapte ze als achttienjarige daar het veld op voor een eerste kennismaking met rugby. “Ik heb er heel veel geleerd en de saamhorigheid is me altijd bij gebleven.”

Volgens de wethouder die ook meespeelde in het Nederlands rugbyteam, zijn rugbyspelers altijd herkenbaar en altijd bereid elkaar te helpen. “Zodra je het weet, is er die klik”, vertelt ze aan de deelnemers in de kantine voordat de groep met haar het veld op gaat. Andere kernwaarden van rugby zijn focus en doorzettingsvermogen. Ze laat een foto rondgaan van haarzelf op het rugbyveld. “Mijn blik zegt het: ik ga voor die tackle en ik ga dwars door mijn tegenstandster heen”. Later op het veld toont Van Delft nog steeds die gedrevenheid tijdens de oefeningen. En de nieuwelingen in de sport doen goed mee. Er wordt niet gezeurd, niet getreuzeld. Al duizelt hun hoofd af en toe van alle regeltjes en aanwijzingen.


Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over De Harde Leerschool in Leiden.

De Harde Leerschool biedt jonge mannen een traject aan waarbij de ze acht weken lang drie dagen per week trainen en werken aan fit worden voor de arbeidsmarkt of een opleiding. Er wordt gewerkt aan het schrijven van een goed cv, er worden werkbezoeken afgelegd aan potentiële werkgevers, er worden gesprekken gevoerd over wat iemands sterke en zwakke punten zijn. En vooral is het een ontdekkingstocht wat die mannen zelf willen met hun leven. Wat voor werk zouden ze willen doen? Welke opleiding zouden ze willen volgen? Wat houdt hen tegen?

Een van de trainer/coaches is rugby-speler Dirk Danen, die zelf in Hilversum speelt. “Rugby is een harde sport, maar wel voor iedereen. Alle soorten en maten mensen. We hebben nu veertien mannen binnen, maar hebben een capaciteit voor twintig, dus als iemand zich nog aan wilt melden: je bent van harte welkom.” Kijk op de website van De Harde Leerschool voor contactinformatie.

Wedstrijden
Op woensdag 19 februari speelt het team van De Harde Leerschool tegen de Leidsch Studenten Rugby Gezelschap, op het veld van LSRG. De wedstrijd begint om 19.00 uur en publiek is van harte welkom om de mannen aan te komen moedigen. Het project wordt op donderdag 12 maart afgesloten met certificaat-uitreiking en een wedstrijd tegen een team van DIOK. De landskampioen heeft beloofd niet zijn sterkste team op te stellen, maar er wel een goede wedstrijd van te maken. Aanvang van de wedstrijd is rond 19.00 uur, op het veld van RC DIOK. En ook hierbij is heel Leiden uitgenodigd om de mannen van De Harde Leerschool aan te komen moedigen.

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×