(Foto: Naturalis).

Freek Vonk gaat als professor onderzoek doen naar gif en slangenbeten

Leidse bioloog Freek Vonk is vandaag aangesteld als bijzonder hoogleraar ‘Evolutionary Biochemistry’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). Bij die functie komt ook de titel professor. De aan Naturalis verbonden wetenschapper en tv-bioloog richt zich met zijn onderzoek op natuurlijke gifstoffen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en antistoffen. De bijzondere leerstoel betekent het twaalfde hoogleraarschap voor Naturalis.

Vonk is erg blij met de aanstelling: “Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Als je kijkt naar mijn carrière, met wetenschappelijke publicaties, subsidies en prijzen, dan is dat een academische loopbaan die een bijzondere wending heeft gekregen in de media. Dit hoogleraarschap is een schitterende stap in mijn wetenschappelijke carrière en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken neem ik met volle overtuiging.”

Onderzoek naar gifstoffen
Naturalis Biodiversity Center verheugt zich op de nauwe samenwerking met de VU binnen de nieuwe onderzoekslijn. De expertise van Vonk in de evolutionaire moleculaire biologie en de link naar gezondheid is een welkome aanvulling bij het brede onderzoek naar biodiversiteit van het instituut. Biodiversiteitsonderzoek is belangrijker dan ooit en wordt bij Naturalis door een groeiend aantal hoogleraren en onderzoekers gedragen.

Het onderzoek van Vonk richt zich op de aanknopingspunten die natuurlijke gifstoffen bieden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en een nieuwe generatie antistoffen. De bijzondere leerstoel Evolutionary Biochemistry heeft een focus op de biologie, oorsprong en evolutie van het gif en de bijbehorende, sterk geëvolueerde gifsystemen, alsmede de behandeling van slangenbeten.

Slangenbeten
Ook gaat Vonk zich als hoogleraar op het onderzoek naar nieuwe behandelingen voor slangenbeten richten. Gifslangenbeten zijn een van de dodelijkste tropische ziektes ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen mensen gebeten en daarvan overlijden er zeker 150.000 mensen. Meer dan een half miljoen mensen houden er blijvend letsel aan over. De huidige generatie antigiffen laten een hoop te wensen over, hebben een hoop farmacologische bijeffecten en zijn lang niet altijd even efficiënt.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×