(Foto: Focusbyhanneke).

Multitalent op de schaats gaat voor nieuwe titel marathon dit weekend

Angel Daleman maakt het bijna niet uit op wat voor ijsbaan ze rijdt en hoe lang de afstanden zijn. De twaalfjarige schaatster uit Leiderdorp heerst op alle afstanden waaraan ze deelneemt. Langebaanschaatsen, shorttrack en af en toe een marathon zoals dit weekend als in Hoorn tijdens het nationaal jeugdkampioenschap ook de finalewedstrijden voor de pupillen A en B worden gereden.

“Vorig jaar heb ik hem ook gewonnen, dit jaar wil ik dat weer”, zegt Angel, die bij de pupillen A uitkomt. En dat is eigenlijk wat ze altijd wil: winnen. Haar moeder Bellina beaamt het. “Ze heeft dat al van jongs af aan. Angel wil altijd winnen.” En als het een keertje niet lukt en ze genoegen moet nemen met zilver, neemt ze zich direct voor dat dát haar geen tweede keer gaat overkomen.

De duizend meter is een van haar lievelingsafstanden. Een lekkere lange sprint, waarbij het gaat om hard starten en hard doorrijden. De hele concurrentie aan flarden. Op de marathon komt er iets meer tactiek bij kijken en dat gaat Angel steeds meer waarderen. “Ik vind het ook leuk om dat soort wedstrijden van de senioren te zien en daar leer ik ook weer van.”

Angel gaat wel altijd de baan op met een plan, anders is ze te zenuwachtig. “Maar ik houd me er eigenlijk nooit aan. Ik spreek van tevoren de wedstrijd wel door met mijn ouders, maar ook daar luister ik niet altijd naar.” Ze zegt het met een lach en een veelbetekenend gezicht richting haar moeder. Haar ouders zijn haar coach, fans, verzorgers en chauffeurs ineen. En al is Angel succesvol op verschillende afstanden, dat betekent niet dat er niet hard voor getraind moet worden. Bellina: “Ze staat drie keer in de week om kwart over vijf op om naar Dordrecht te gaan voor een training en daarna naar school in Rotterdam. Dat is toch best pittig voor een meisje van 12 jaar.” Ook op de andere dagen wordt er getraind. Haar ouders verdelen de rij-taken onderling en carpoolen met andere talentvolle schaatsters in de buurt die ook trainen in Dordrecht.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Angel Daleman over afstanden, winnen en doelen.

Het hoogtepunt van het seizoen is voor Angel het EK shorttrack voor de jeugd in maart. Dit jaar is dat in Kolomna in Rusland. Het doel is duidelijk, Angel gaat er heen voor goud. “Ik wil daar winnen. Ik rijd het hele seizoen al de snelste tijden dus dat zit er zeker in.”

Een flinke vorstperiode zou ook nog wel welkom zijn, want schaatsen op natuurijs blijft natuurlijk altijd ook nog erg leuk om te doen. “Dan ga ik lekker met mijn familieschaatsen, gewoon op mijn oude kunstrijschaatsen.”

Op de lange termijn denkt Angel aan de OIympische Spelen van 2026. “Ik wil langebaanschaatsen en shorttrack combineren, dat heeft Jorien ter Mors ook gedaan.” Een ander voorbeeld voor haar is Suzanne Schulting, de huidige koningin van het Nederlandse shorttrack. Angel kijkt er nu al naar uit om eens tegen haar te schaatsen. En dan natuurlijk net iets harder gaan.

Leiderdorp Sport Angel Daleman Sport071-talent


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×