De nieuwe fractievoorzitter Martine Breedveld (VVD Leiderdorp) in de studio met presentator IJsbrand Terpstra. (Foto: Casper Chaudron)

Nieuwe fractievoorzitter VVD Leiderdorp wil vooruit kijken met jonge fractie

Martine Breedveld is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in Leiderdorp. Na amper twee jaar in de Leiderdorpse gemeenteraad nam ze die taak onlangs over van Bart Hoenen, die politiek na twaalf jaar achter zich heeft gelaten. Aan Breedveld de taak om een relatief onervaren fractie te leiden en de nieuwe coalitie tot een succes te maken. “Laten we lessen leren uit de afgelopen periode en kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit nooit meer gebeurt”, zegt Breedveld in Politiek071 over de flinke vertrouwensbreuk in de vorige coalitie.

Breedveld staat aan het hoofd van een jonge fractie, waarvan alle raadsleden pas bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werden verkozen. “We hebben eigenlijk net een schone tafel”, zegt Breedveld, die zichzelf een verbinder noemt. “We zijn met een nieuwe coalitie gestart en ik heb een jonge, enthousiaste fractie.” Ze wil daarom ook vooral vooruit kijken en niet blijven hangen in het verleden. “Ik leer alleen nog de nodige lessen uit die periode en hoop dat anderen dat net zo hard doen.”


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-fractievoorzitter Martine Breedveld

Fusie
Een van de thema’s die in het gesprek in Politiek071 aan bod komen, is de bestuurlijke toekomst van Leiderdorp. Haar voorganger Bart Hoenen was uitgesproken voorstander van een fusie met buurgemeente Leiden. Breedveld volgt die koers in principe ook maar spreekt zich wel wat genuanceerder uit. “Er spelen altijd dezelfde dilemma’s: bestuurskracht versus eigen identiteit. Laten we een zorgvuldige afweging maken maar daarbij niet schijterig zijn: ik ben niet bang om een fusie goed met elkaar te verkennen en denk ook dat het een logische richting is.”

Verkiezingen
Breedveld blijft graag als fractievoorzitter actief in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen begin 2022, zegt ze tot slot van het interview. “Dat doe ik met een fris team, waar sinds kort ook weer twee nieuwe mensen bij zijn gekomen die graag mee willen doen.” De lokale afdeling van de VVD blijft echter op zoek naar nieuwe mensen, zegt Breedveld, die zich bij haar kunnen melden. “Die oproep wil ik hier nog wel doen”, zegt de kersverse fractievoorzitter lachend.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×