(Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gererd Duker).

Verschillen in woonlasten Leidse regio: Leiderdorp stijgt het minst hard, Voorschoten betaalt het meest

De woonlasten voor meerpersoonshuishoudens in 2020 in de Leidse regio zijn per gemeente behoorlijke verschillend. Dat blijkt uit cijfers die Vereniging Eigen Huis heeft verzameld. In Leiderdorp stijgen de totale woonlasten het minst hard met 1,9 procent tot 980,85 euro. De totale woonlasten in Oegstgeest stijgen met 10,9 procent het meeste in de regio en huishoudens in Voorschoten betalen het meest. De totale woonlasten is de optelsom van de onroerend zaakbelasting en riool- en afvalstoffenheffing. De verschillen komen tot stand doordat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt.

De woonlasten in de regio variëren tussen de 846,16 euro voor een meerpersoonshuishouden in Zoeterwoude tot 1.091,80 euro in Voorschoten. Daarmee komt de stijging in Voorschoten uit op 3,4 procent en blijft net als Leiderdorp onder de gemiddelde landelijke woonlastenstijging van 5,2 procent. De lastenstijging in Zoeterwoude behoort met 10,8 procent tot de top zes stijgers in Zuid-Holland, net achter Oegstgeest met een stijging van 10,9 procent.

Met een stijging van 8,2 procent komen de totale woonlasten in Leiden uit op 876,84 euro. Dit komt voornamelijk door de hoge stijging van de riool- en afvalstoffenheffing. Deze heffingen gelden ook voor huishoudens met een huurhuis.

Zoeterwoude heeft zich met een afvalstoffenstijging van 27,1 procent op een tweede positie geplaatst in de top 5 stijgers van Zuid-Holland. Ook Leiderdorp komt voor in een ranglijst. Een vijfde plek voor de gemeente met het minst stijgende tarief voor de rioolheffing.

In de onderstaande tabel een overzicht van de woonlasten 2020.

Voor goedkopere woonlasten: kijk eens naar Teylingen, 614 euro of Katwijk, 724 euro. Het kan natuurlijk ook duurder zoals 1.249 euro in Wassenaar.

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×