Herdenking in voormalig concentratiekamp Amersfoort. (Foto: Robbert van Cleef).

Ook Leidse verzetsman herdacht in voormalig concentratiekamp Amersfoort

In voormalig concentratiekamp Amersfoort zijn zondagochtend de 49 mannen herdacht die er op 8 maart 1945 door de Duitse bezetter werden gefusilleerd. Onder hen de Hagenaars Jacob Zuur en Aat Nooy van der Kolff en uit Leiden Jacob Key. Allemaal verzetsmensen. De dood van de mannen was een vergelding voor de mislukte aanslag op SS-topman Hanns Rauter. Het werd de grootste massafusillade in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking op 8 maart 2020. (Video: Lana de Wit en Robbert van Cleef/ mediapartner Omroep West).

Kora Key en haar jongere broertje Jan zijn nog maar 13 en 7 jaar oud als hun vader in Oegstgeest wordt opgepakt door de nazi’s. De dag van zijn arrestatie is ook de laatste dag dat ze hem zien, want een paar weken later wordt de verzetsman doodgeschoten in kamp Amersfoort. Broer en zus gingen samen naar de herdenking.

Het verhaal van Jacob Key. (Video: Robbert van Cleef / mediapartner Omroep West).

Leiden Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×