(Foto: Sleutelstad).

Leidenaren hamsteren: "gewoon voor de zekerheid"

De aangekondigde maatregelen van het kabinet om het coronavirus te bestrijden, zorgt vrijdag voor extra drukte in de supermarkten. Mensen kopen vooral extra houdbare artikelen en reinigingsmiddelen. Volgens Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is dit nergens voor nodig, zegt hij tegen onze mediapartner Omroep West. “Er is meer dan voldoende voedsel voor handen, dus we hoeven echt niet extra in te slaan.”

Voor de supermarkten is het een drukke dag, vergelijkbaar met koopdagen voor feestdagen. Op sociale media gaan filmpjes rond van lege schappen in supermarkten. “Wij horen ook van supermarkten dat het druk is in de winkels en mensen extra inslaan”, zegt Jansen. “Soep in blik, pasta en groenteconserven zijn heel populair. En daarnaast kopen mensen vooral reinigingsproducten als zeeppompjes en wc-papier extra in”.


Sleutelstad/Omroep West-verslaggever Robbert van Cleef bij de Albert Heijn XL aan het Vijf Meiplein in Leiden.

Een woordvoerder van de Jumbo bevestigt dat er in winkels lege schappen zijn, maar klanten hoeven zich geen zorgen te maken. “We bereiden ons voor om problemen het hoofd te bieden. Het productvervoer gaat gewoon door zoals normaal. Alle leveringen vinden gewoon plaats.”

Rustig blijven
Ook Jansen benadrukt dat hamsteren niet nodig is. “Er is meer dan voldoende voedsel voorhanden en alle voorraden zijn ook volledig op peil. Er is dus geen noodzaak om extra in te slaan. Het is ook een vorm van elkaar helpen door niet teveel kopen en ook producten voor anderen over te laten.”

Volgens Jansen werken alle supermarkten extra hard om er voor te zorgen dat de winkels bevoorraad blijven. “Je merkt dat iedereen nog harder werkt. We draaien op volle toeren, zowel in de winkels als op de distributiecentra. Er worden meer vrachtwagens ingezet. Gelukkig zijn er ondanks de verscherpte maatregelen nog meer dan voldoende chauffeurs beschikbaar. Er zijn echt geen capaciteitsproblemen, dus het is belangrijk dat iedereen gewoon rustig blijft.”

Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×