(Archieffoto: Sleutelstad).

LUMC doet onderzoek naar nieuwe coronavirus-remmers

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen met zeven Europese partners onderzoeken hoe ze antivirale therapie kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden. Dit doen ze binnen het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response) dat is geselecteerd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie (2,6 miljoen euro). Het werk is alvast gestart terwijl de laatste formaliteiten worden afgehandeld.

SCORE gaat op zoek naar antivirale geneesmiddelen die op korte- of middellange termijn kunnen worden ingezet om patiënten te behandelen en de verspreiding van coronavirussen te beperken. Prof. dr. Eric Snijder van de afdeling Medische Microbiologie (Leiden University Center of Infectious Diseases; LU-CID) is coördinator van het SCORE onderzoeksproject.

Nieuwe behandelopties voor patiënten
In het SCORE consortium werkt het LUMC samen de universiteiten van Aix-Marseille, Leuven, Utrecht, Bern en Lübeck, het Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung en Janssen Pharmaceutica NV. In de komende 6 tot 9 maanden wil SCORE combinatiebehandelingen ontwikkelen voor patiënten die zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Om dit te realiseren gaan de onderzoekers aan de slag met de beste antivirale opties die op dit moment al voorhanden zijn. Gekeken wordt of die op korte termijn verder ontwikkeld kunnen worden richting een klinische toepassing.

Onderzoek naar werking van virusremmers
De onderzoekers willen binnen het project ook bestuderen hoe bepaalde geneesmiddelen de vermenigvuldiging van het virus blokkeren, en hoe het virus daar mogelijk weer aan kan ontsnappen. Deze informatie is cruciaal om virusremmers steeds verder te kunnen verbeteren. Het onderzoek levert ook allerlei ‘moleculair gereedschap’ en infectiemodellen op. Daarmee kan de ontwikkeling van antivirale middelen versneld worden. Het SCORE consortium zal deze materialen en modellen ter beschikking stellen aan belanghebbende onderzoekers van universiteiten en bedrijven wereldwijd.

Bestrijding van toekomstige coronavirus-uitbraken
De nieuwe behandelopties en de ontwikkeling van betere geneesmiddelen, kunnen helpen om de verspreiding van het huidige coronavirus op korte termijn te beperken. De SCORE onderzoekers willen daarnaast meer diepgaande kennis opdoen over coronavirussen, zodat we beter voorbereid zullen zijn op toekomstige uitbraken van andere coronavirussen. Een belangrijk doel voor de middellange termijn is om remmers te ontwikkelen die actief zijn tegen grotere groepen verwante coronavirussen, en mogelijk zelfs tegen deze gehele virusfamilie.

PREVENT nCoV-19
Naast het SCORE-project is de LUMC afdeling Medische Microbiologie ook betrokken bij het PREVENT nCoV-19 project, dat werd geselecteerd binnen dezelfde coronavirus ronde van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Binnen dit onderzoeksproject wordt een potentieel SARS-CoV-2 vaccin in laboratorium en kliniek onderzocht op effectiviteit en veiligheid. Onder leiding van dr. Marjolein Kikkert worden in het LUMC kandidaat-vaccins, die door het consortium worden gemaakt, getest op het opwekken van een virus-neutraliserende immuun respons.

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

Leiden Wetenschap Coronacrisis


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×