(Archieffoto: Emile van Aelst).

Bloemencorso Bollenstreek afgelast

Het bestuur van Stichting Bloemencorso Bollenstreek heeft vanmorgen in samenspraak met de autoriteiten besloten om het corso af te gelasten. “Een beslissing die alle bestuursleden zeer aan het hart gaat, maar de gezondheid van het miljoenenpubliek en de vrijwilligers staat voorop”, zegt voorzitter Willem Heemskerk. Het Bloemencorso Bollenstreek zou dit jaar op zaterdag 25 april van Noordwijk naar Haarlem rijden.

Corso rijdt niet in 2020
Het Bloemencorso van de Bollenstreek is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Een kweker stak de bevolking een hart onder de riem, door met een bloemen versierd object achter zijn trekker een rondje te rijden. Dit symbool van hoop na een periode van malaise groeide uit tot het wereldberoemde lentefeest dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gevolgd. “Dit jaar zullen de wagens de gebruikelijke 42 kilometer van Noordwijk naar Haarlem dus niet afleggen”, aldus Willem Heemskerk.

“Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen. Een enorme teleurstelling voor ons allemaal. Want wij doen het voor al die lachende gezichten langs de kant van weg. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zoveel mensen, past niet in het tijdsbeeld van dit moment. Het corsothema Freedom dat aan deze 73e corso-editie is gekoppeld symboliseert ons besluit misschien nog wel het meest. De vrijheid nemen om een verstandig besluit te nemen, al is het met diepe pijn in het hart.”

“Jaarlijks trekt het Bloemencorso Bollenstreek bijna een miljoen mensen naar de Bollenstreek en Kennemerland en het zou onverantwoord zijn hun veiligheid en die van alle betrokkenen onnodig in gevaar te brengen”,  zegt Heemskerk. “Natuurlijk doet dit ontzettend pijn, want het jaarrond werken wij toe naar dit hoogtepunt. Het corso staat symbool voor het delen van de schoonheid, de kleurenpracht en de heerlijke geur van de Hollandse bollenvelden met de heel wereld. Wij zien en delen nu de zorg voor de Volksgezondheid. Dan kan een evenement, met de omvang als het onze, niet gewoon doorgaan.”

Economie Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×