Vorige week zaterdag ging de markt nog wel door. (Foto: Reanne van Kleef).

Burgemeester verbiedt Leidse zaterdagmarkt: veiligheid niet gewaarborgd

De weekmarkt in het centrum van Leiden gaat komende zaterdag niet door. Dat heeft burgemeester Lenferink eind van de middag laten weten aan het bestuur van de Leidse afdeling van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. Dat is de branchevereniging van marktkooplui.

Afgelopen woensdag kon de markt met wat aanpassingen nog wel doorgaan. Zo werd al het non-foodaanbod geweerd en moest er vier meter ruimte tussen te kramen worden gecreëerd. Dat nu het besluit is gevallen om de zaterdagmarkt helemaal af te gelasten heeft burgemeester Lenferink genomen omdat hij de veiligheid van de marktbezoekers niet kan garanderen.


Reanne van Kleef in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de zaterdagmarkt

“Grote markten waren al verboden in hele regio. Woensdag ging het nog net. Maar ook toen was het heel druk en er zit gewoon weinig rek in. De ruimte tussen de marktkramen en de winkels op de Botermarkt en de Nieuwe Rijn is gewoon heel krap.”

Lenferink heeft zich als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden ook laten adviseren over het al dan niet door laten gaan van de markten. “We verwachten dat het zaterdag niet kan. Ik vind dat wel erg jammer, want ik probeer graag een alternatief voor de supermarkten te houden, anders wordt het daar ook weer drukker. Maar het moet wel veilig kunnen. Ik vond het gewoon niet verantwoord”, aldus de burgemeester zojuist op de radio bij Sleutelstad. “Het hele beleid is er op gericht om geen grote groepen bij elkaar te laten komen en ook geen mensen dicht bij elkaar. Dat zijn nu juist de kenmerken van de zaterdagmarkt. Het gaat nu gewoon niet.”

Voor de marktkooplui is het verbieden van de populaire zaterdagmarkt waar bezoekers uit de hele regio op af komen een grote tegenvaller. De kleinere markten in de wijken en de Leidse regiogemeenten kunnen vooralsnog wel doorgaan. Die zijn kleinschaliger waardoor het veiliger is voor bezoekers en marktlieden.

 

 

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×