(Foto: Marja van Tilburg).

Basketbalseizoen per direct beëindigd: ZZ Leiden eindigt op plek 4

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball komt dit seizoen niet meer in actie . De organisatie van de Dutch Basketball League (DBL) maakte vrijdag bekend dat de competitie niet meer wordt hervat. Er wordt dit seizoen geen kampioen uitgeroepen en de huidige stand wordt gehandhaafd. ZZ Leiden eindigt daardoor op de vierde plek. Wat dat voor consequenties heeft voor het spelen van Europees basketbal komend seizoen, is nog niet helemaal duidelijk.

De snel veranderende richtlijnen maken het voor de DBL onmogelijk om een planning te maken voor de wedstrijden die nog gespeeld moeten worden. Voorzitter Ramses Braakman van de DBL: “Zaterdag 14 maart zag de situatie er nog totaal anders uit dan zelfs een dag later of de dag van vandaag; de aanvankelijk afgekondigde deadline van 31 maart werd 6 april. Het besef dat we te maken hebben met een ontwrichting die niet weken, maar maanden zal bestrijken, is breed ingedaald.” Bovendien kan een aantal spelers die op dit moment in de VS verblijven, Nederland niet meer in. Dat maakte plannen om de competitie te herstarten volgens de DBL onhoudbaar en niet te rechtvaardigen.

‘Enige juiste beslissing’
Bestuurslid Niek van Bemmel van ZZ Leiden over de ontstane situatie: “Hoewel de beslissing strikt gezien nog niet genomen had hoeven worden, komt het ook niet als een verrassing. Het is vervelend, maar ook de enige juiste beslissing. Er zijn dingen die belangrijker zijn in het leven dan basketbal.”

Door het beëindigen van de competitie loopt de Leidse basketbalclub inkomsten van de thuiswedstrijden mis. Daarnaast is de club voor ene groot deel afhankelijk van de businessclub. “Onze businessclubleden hebben het zwaar op dit moment. Daar kunnen voor ons ook nog problemen door ontstaan. Maar we staan in nauw contact met onze sponsoren en helpen waar we kunnen.”

De spelers van ZZ Leiden zitten ook thuis met hun ziel onder de arm. Van Bemmel: “Ze balen, want basketbal is hun leven. Maar ze snappen het uiteraard ook.” Een deel van de Amerikaanse spelers is al terug gevlogen naar de VS om bij hun familie te kunnen zijn.

Consequenties komend seizoen
Het is op dit moment nog niet duidelijk of er drie of vier Nederlandse plaatsen in de FIBA Europe Cup beschikbaar zijn. Op dit moment vindt er overleg plaats tussen de clubs wie zich überhaupt wil inschrijven. Mochten er maar drie plaatsen zijn en ook iedereen willen deelnemen, dan valt ZZ Leiden buiten de boot. “Ja dat zou extra zuur zijn, maar aan de andere kant hadden we het dan gewoon beter moeten doen dit seizoen.”

Bij ZZ Leiden staat er na dit seizoen geen enkele speler meer onder contract. Wat dat betreft is het goed dat de beslissing om de competitie te eindigen nu al is gevallen. “We willen zeker door met een aantal spelers, dus daar gaan we nu mee aan de slag”, zegt Van Bemmel. “Daarnaast gaan we nu kijken wat deze situatie voor implicatie heeft voor de sponsoren, de stafleden en natuurlijk de fans. Het is onwijs spijtig dat alle sporten niet doorgaan, want sport kan in een tijd als deze ook juist voor afleiding zorgen. Maar het belangrijkste is dat we ons aan de regels houden en dat ook wij ons steentje bijdragen.”

 

Leiden Sport Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×