(Foto: Rechtbank Den Haag).

Tien weken celstraf voor corona-kucher

Een 23-jarige man uit Noordwijkerhout die expres agenten in het gezicht hoestte, moet acht weken de cel in. Hij kreeg vandaag via een snelrechtprocedure tien weken cel opgelegd waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank in Den Haag legde die straf op wegens bedreiging met de dood of zware mishandeling, belemmering van zijn aanhouding en het weigeren van een bloedtest om te bepalen of hij onder invloed was.

De man werd woensdag door de agenten met zijn auto in Leiden aan de kant gezet vanwege gevaarlijk rijgedrag. Al bij het uitstappen leek de man onder invloed. Toen agenten hem vastpakten hoestte hij eerst de een en daarna de ander in het gezicht. “Lekker jongens, ik heb het coronavirus. Jullie nu ook”, voegde hij de agenten toe.

Vervolgens deed de man er nog een schepje bovenop. “Ik heb het sowieso, ik ben ervoor getest”, zei hij. “Ik heb ervoor gekozen om naar buiten te gaan. Dus die handschoenen gaan jullie niet helpen hoor.” De agenten hielden de man vervolgens aan. Op het politiebureau heeft een politiearts de verdachte onderzocht en vastgesteld dat hij geen van de voortekenen van corona vertoonde. Op de zitting erkende de verdachte dat hij ook niet was getest en dat het allemaal grootspraak was.

Laag bij de grond
Het Openbaar Ministerie heeft de man meteen via het supersnelrecht voor het hekje gebracht. “Wij zijn afhankelijk van mensen met zogenoemde vitale beroepen”, zei de officier van justitie op de zitting. “Eens te meer verdienen deze hulpverleners onze bescherming. Nu moeten wij laten zien dat het strafrecht tanden heeft. In deze tijd waarin we zo voorzichtig moeten zijn en op elkaar moeten letten, is het gedrag van verdachte laag bij de grond en uiterst verwerpelijk. Van een straf moet juist nu een afschrikwekkende werking uitgaan.”

De officier van justitie eiste vijf weken cel waarvan twee voorwaardelijk, plus een geldboete van 1100 euro en een rijontzegging voor het weigeren van de bloedtest. Omdat de verdachte al meer verkeerszaken op zijn strafblad had staan, vond de rechtbank dat daarvoor nu ook maar een gevangenisstraf moest volgen. Alles bij elkaar legde de rechter een celstraf van tien weken op, waarvan twee voorwaardelijk. Ook moet de verdachte beide agenten een schadevergoeding betalen, zoals het OM had gevraagd.

112 Sleutelstad Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×