Wethouder Paul Dirkse is verantwoordelijk voor de 24-uurs noodopvang

Leiden klaar voor 24-uurs noodopvang kinderen

Leiden is er klaar voor om kinderen 24 uurs-noodopvang te bieden. Er zijn in de gemeente diverse locaties aangewezen waar kinderen van ouders met een vitaal beroep 24 uur per dag kunnen worden opgevangen. Ook in Leiderdorp en Oegstgeest kunnen ouders gebruik maken van deze regeling. “Het is nu nog rustig, maar we verwachten dat de vraag de komende weken zal toenemen”, zegt wethouder Paul Dirkse.

De gemeente Leiden is de afgelopen dagen samen met de kinderopvangorganisaties druk geweest met het opzetten van de noodopvang, vertelt Dirkse. “Ouders met vitale beroepen die zelf geen opvang kunnen regelen kunnen hier gebruik van maken”, legt de wethouder uit. Om ouders te informeren kregen zij vrijdag een brief vanuit scholen of de kinderopvang met daarin de benodigde informatie. Het gaat om opvang van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. “In de brief staat precies uitgelegd wat ouders moeten doen als zij gebruik willen maken van deze regeling. Verder kunnen ouders ook terecht op de site van de gemeente, waar precies wordt uitgelegd hoe zij de opvang kunnen aanvragen.” Ouders die nu nog geen gebruik maken van kinderopvang kunnen ook gebruik maken van deze mogelijkheid.  Er wordt zo snel mogelijk gehandeld. Dirkse: “Er is een spoedprocedure voor als het echt niet lang kan wachten en er is een 24-uurs procedure.”


Wethouder Paul Dirkse in gesprek met Sleutelstad-presentator Melle Tuik. 

Er zijn diverse locaties aangewezen waar de opvang gefaciliteerd wordt. “De regeling is dat je eerst naar de gemeente gaat waar je woont. In Leiderdorp en Oegstgeest is het al geregeld en in Leiden hebben we het nu ook in de benen.” De intentie is om de noodopvang zo dichtbij mogelijk te bewerkstelligen. “We gaan er prudent mee om. Als iemand niet in Leiden woont, maar wel moet werken in de zorg, dan kijken wij of we opvang kunnen bieden.”

Het is nu nog vrij rustig met het aantal aanvragen zegt Dirkse. “Ouders regelen nu nog vaak zelf opvang, maar die opties blijven niet altijd open. We verwachten dat de vraag naar noodopvang stijgt en daarom is het goed om te weten dat dit geregeld is.”  De gemeente werkt daarvoor samen met meerdere organisaties. “Mocht de piek oplopen dan kunnen wij het aanbieden. Hoe langer deze situatie duurt, hoe belangrijker het is om goed voorbereid te zijn.”

Economie Leiden Onderwijs Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×