(Foto: COVID-19 Research Team)

Studenten LUMC starten internationaal onderzoek naar corona-beleid

Een groep studenten van het LUMC is samen met buitenlandse wetenschappers een grootschalig enquêteonderzoek gestart naar de maatregelen rondom het coronavirus. In het onderzoek vragen ze naar de reactie van mensen op de maatregelen die overheden nemen. Met deze data willen ze bijdragen aan de bestrijding van het virus.

Het idee begon bij een groep studenten geneeskunde, die aan hun coschappen bezig waren. Tijdens coschappen lopen studenten mee in het ziekenhuis als coassistenten. Door het coronavirus waren ze echter gedwongen hiermee te stoppen. De studenten wilden in hun vrije tijd toch een bijdrage leveren en besloten een onderzoek op te zetten. “Gaandeweg sloten ervaren epidemiologen, masterstudenten en buitenlandse wetenschappers uit onder andere Berlijn zich bij ons aan om het onderzoek ook internationaal uit te zetten.”

Volksgezondheid
“We zijn zelf bijzonder verrast dat we in zo’n korte tijd dit vorm hebben kunnen geven.” Het plan van de studenten groeide dan ook snel uit tot een internationaal onderzoek. “Afgelopen zondag ontstond het plan, maandagochtend was het protocol af. Sinds vanochtend zijn we live in het Nederlands, Engels en Duits. Pools en Italiaans wordt momenteel aan gewerkt”, vertelden de studenten donderdag. 

Het creëren van afstand tussen burgers is voor overheden de belangrijkste maatregel om de verspreiding van het virus te beperken en te vertragen. Dus voeren Europese overheden allerlei vergaande maatregelen in. Van thuiswerken en het sluiten van horeca tot een volledige lockdown van het land. “De mate waarin mensen zich aan deze maatregelen houden, is van cruciaal belang voor hun effect op de volksgezondheid”, benadrukken de onderzoekers. “Ons doel is om inzicht te krijgen in de informatiebronnen die mensen gebruiken, we willen weten wat hun mening is over de genomen maatregelen en ook of ze er daadwerkelijk naar handelen.”

Mannen en ouderen
Nadat de data in verschillende landen is verzameld willen de onderzoekers het zo snel mogelijk gaan analyseren en delen met instanties die ermee aan de slag kunnen. “Vervolgens volgt ook een publicatie in een medisch tijdschrift, zodat de data internationale aandacht krijgt”, laten de onderzoekers weten. Ze doen ook nog een oproep: “Momenteel loopt de dataverzameling in Nederland heel erg vlot, maar mannen en ouderen zijn nog ondervertegenwoordigd.” Luister hier het interview terug met twee studenten van COVID-19 Studie. 

Meedoen aan het onderzoek kan via deze link.

 

Leiden Science Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×