Huiskamer wordt klaslokaal. (Foto: familie De Mooij).

Centrum voor Jeugd en Gezin: "Wennen aan thuis onderwijs geven"

De scholen zijn dicht, lessen vinden deels online plaats en papa en mama zijn ineens gebombardeerd tot meester of juf. Dat is even wennen. Voor zowel de kinderen als de ouders. Het Centrum voor Jeugd en Gezin adviseert ouders even de tijd te nemen om aan die situatie te wennen. Op woensdag organiseert het CJG een gratis webinar waarin ouders tips krijgen over hoe zij met de nieuwe situatie om kunnen gaan.

Veel ouders moeten sinds een week niet alleen zelf verplicht thuis werken, maar ook hun kinderen begeleiden bij het nieuwe leren. Kinderpsycholoog Tischa Neve snapt dat ouders zich erdoor overvallen voelen. “Er zijn heel veel veranderingen, mensen moeten soms ineens gaan thuiswerken wat ze niet gewend zijn. Mensen maken zich zorgen over hun gezondheid. En dan moet je ook nog je kinderen helpen met schoolwerk. Mijn advies is: gun jezelf en je kinderen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.”


Nieuws071-presentator Reanne van Kleef in gesprek met psycholoog Tischa Neve over hoe ouders en kinderen het beste wennen aan thuisonderwijs.

Wat volgens Neve belangrijk is om nu eerst te doen, is structuur aanbrengen. Zodat het gezin en ieder individu in dat gezin zijn of haar ritme kan vinden. Neve raadt aan een gezinsvergadering te beleggen. Daar kunnen jonge kinderen ook best aan meedoen. “Vanaf een jaar of vier kunnen ze al meepraten. Bespreek wat het betekent dat jullie 24 uur per dag bij elkaar zullen zijn. Vraag aan de kinderen hoe zij het willen aanpakken, maar maak meteen duidelijk dat er ook schoolwerk gedaan moet worden.”

Neve noemt als voorbeeld hoe vaak en hoe lang kinderen mogen spelen met hun computer, mobiel of tablet. “Jij als ouder bepaalt nog steeds hoe lang hun schermtijd mag duren, maar je kunt wel kinderen laten mee beslissen hoe ze dat over de dag verdelen.” En zo heeft Neve wel meer tips. “Ik kan er wel drie uur over doorpraten.” Een van de redenen voor het CJG om woensdag 26 maart een webinar te geven over thuisonderwijs.

Online hulp
Niet elke ouder is uit het juiste hout gesneden om ineens leerkracht te zijn. Neve raadt aan om contact met de school te onderhouden. “Je bent geen docent, je snapt wellicht niet alle stof of kent de nieuwe lesmethodes niet. Ieder kind is anders en dat maakt het ook niet eenvoudiger voor de ouders. Vraag om hulp aan de docenten op de school van je kinderen.”

Naast het aanbod is er ook een schat aan informatie online te vinden over hoe je met kinderen praat over het corona-virus. “Kijk bijvoorbeeld met je kinderen naar het Jeugdjournaal, en voor de allerkleinsten zijn ook speciale video’s van Nijntje beschikbaar. Blijf met je kinderen in gesprek zodat je weet met welke vragen ze rondlopen.”

Webinar 26 maart 20.30-21.30uur
Het webinar begint om 20.30 en duurt tot 21.30 uur. Je kunt je online registreren, dan krijg je een herinnering wanneer het webinar begint en je kunt het naderhand nog een maand lang terugkijken. Deelname is gratis.

Alle informatie hiervoor is te vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×