Noah Schutte toont zijn nieuwe loopschoen bij Leidse Olypmische avond in januari 2020. (Foto: Emile van Aelst).

Kwalificatie voor Tokio wordt lastig voor Leidse atleet Noah Schutte

De doorgang van de Olympische Spelen die deze zomer op 24 juli van start moeten gaan in Tokio, wordt met de dag minder zeker. Het Internationaal Olympisch Comité heeft gezegd dat ze binnen vier weken een besluit zullen nemen. Veel atleten houden er rekening mee dat de Spelen uitgesteld worden, intussen proberen ze wel in vorm te blijven. Zo ook de Leidse atleet Noah Schutte die op trainingskamp is in de Verenigde Staten.

De Leidse hardloper was net op tijd in het vliegtuig gestapt naar Amerika voor een trainingskamp. Bij de landing op het vliegveld in Oregon hoorde hij President Trump zeggen dat Europeanen niet meer welkom waren. “Ik denk dat ik nu beter hier kan zitten dan in Nederland”, vertelde Schutte aan Sleutelstad in een telefonisch interview. “We trainen met zijn vieren, we wonen samen in een appartement. Ik denk dat we allemaal ook fit en gezond genoeg zijn om bij een eventuele besmetting het thuis uit te kunnen zieken, zodat we niet naar een ziekenhuis hoeven.”


Verslaggeefster Reanne van Kleef in gesprek met Noah Schutte over het kwalificatietraject voor Tokio.

Wat betreft de Olympische Spelen houdt Schutte nog een beetje hoop. “Ik moet me alleen nog wel kwalificeren en daar heb ik wedstrijden voor nodig. Het zou kunnen dat de Spelen worden uitgesteld, het zou ook kunnen dat ze gaan kijken naar de wereldranglijst en op basis daarvan beslissen wie er mee mogen doen.” Dat laatste is dan slecht nieuws voor Schutte zelf. “Ik ben vorig jaar aan het begin van het baanseizoen geblesseerd geraakt. Daarna heb ik in de winter wel goed gepresteerd op de weg, in de cross en bij een indoor-wedstrijd, maar die resultaten tellen niet mee voor de ranglijst voor het baanseizoen buiten.”

Voorlopig kan Schutte niet meer doen dan stug door blijven trainen, zo goed mogelijk in vorm blijven en hopen dat er toch nog kwalificatiemogelijkheden voor hem komen. “We trainen en wonen met zijn vieren. We zorgen goed voor elkaar en doen alles om besmetting te voorkomen. We weten natuurlijk niet hoe lang dit allemaal gaat duren. Maar ik probeer me niet teveel zorgen te maken en houd contact met mijn familie.”

Leiden Sport Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×