(Foto: LUMC).

LUMC produceert eigen desinfecterende handalcohol in tijd van schaarste

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is zelf desinfecterende handalcohol gaan produceren, om eventuele tekorten te voorkomen. “De fabrikanten die dit normaal aan ons leveren kunnen niet zomaar hun productie opschalen”, aldus Martin Pool, ziekenhuisapother bij het LUMC. “Voor ons is het een relatief simpel product om te maken.”


Presentator Melle Tuik in gesprek met ziekenhuisapotheker Martin Pool van het LUMC over de eigen productie van handalcohol.

Dat het een eenvoudig product is, wil niet zeggen dat het produceren van de handalcohol een fluitje van een cent is. “Om het middel te gebruiken in ons ziekenhuis moet het wel aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen”, stelt Pool. “Daarom hebben wij een ruimte ingericht de helemaal schoon is, waarin we op een hygiënische manier deze producten kunnen maken. Daarnaast maken we gebruik van een laboratorium, waarin we een aantal tests uitvoeren om te controleren of datgene we hebben gemaakt ook daadwerkelijk goed is of niet.”

Schaarste
Ziekenhuizen elders in het land die door schaarste om handalcohol verlegen zitten, kunnen de Leidse handalcohol ontvangen. “We hebben aan ziekenhuizen die krap zaten geleverd, dat gaat op basis noodzaak.” Het product is niet voor particulieren bedoeld. “Inwoners wil ik vooral adviseren om gewoon hun handen te wassen, dat is ook een zeer effectieve methode.”

Wat deze handalcohol onderscheid van gewone handzeep, is dat er een stofje aan toe wordt gevoegd dat er voor zorgt dat de handen niet uitdrogen. “Je kunt je voorstellen dat onze artsen zo’n vijftig keer per dag hun handen moeten wassen”, legt Pool uit. “Deze handalcohol is daarin beter voor de handen van onze zorgverleners.”

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×