Mienke op de fiets onderweg met weer een lading boeken. (Foto: BinnenBlijversBieb).

Boeken ploffen op deurmat geïsoleerde Leidenaar dankzij BinnenBlijversBieb

Nu door de coronacrisis de Leidse bibliotheken gesloten zijn en boekenwurmen in thuisisolement zitten, komen vrijwilligers met een oplossing. Een van hen is Mienke. Op haar fiets  scheurt ze voor de BinnenBlijversBieb van Merenwijk tot Stevenshof om Leidenaren van boeken te voorzien. “Ik ben best snel op mijn fiets, ik kan rond de zes boeken leveren per dag.”

Het idee is eenvoudig. Mensen sturen een foto van boeken die zij willen uitlenen naar het Instagram account ‘BinnenBlijversBieb’, daar kunnen geïnteresseerden dan weer op reageren. Vervolgens springt Mienke op haar stalen ros en brengt het boek naar de vrager. “Zo blijf ik ook nog eens in beweging, dus het heeft eigenlijk alleen maar voordelen”, voegt ze lachend toe. Het initiatief wordt naast in Leiden ook in Utrecht, Amsterdam, Arnhem en Rotterdam ondernomen.

Gerry van Bakel sprak in Nieuws071 met vrijwilliger Mienke over de BinnenBlijversBieb.

De Leidse voegt toe dat ze niet specifiek op zoek zijn naar een bepaald genre, alle soorten boeken zijn dus welkom. Wel heeft Mienke een lichte voorkeur: “Het lijkt mij heel leuk om vooral wat kinderboeken toe te voegen. Als kind was ik zelf altijd super enthousiast als ik een nieuw boek kon krijgen.” Nu hoopt zij andere kinderen even blij te maken met nieuw leesvoer.

Cadeautje
De BinnenBlijversBieb is een initiatief van Utrechter Joep Hendrikx, hij merkt dat deelnemers zijn idee waarderen. “Mensen vinden het persoonlijke contact dat je even aan de deur hebt erg fijn. Soms doe ik het boek door de brievenbus, maar vaak bel ik ook even aan. We houden dan natuurlijk wel gepaste afstand.” Hij geeft aan dat mensen het zien als een cadeautje, ‘zeker in deze tijden’. “Zelf pak ik de boeken altijd in, waardoor zij het nóg meer als een aardigheidje ervaren.”

Hendrikx maakt dan ook de nodige hartverwarmende momenten mee, hij vindt het ‘fijn iets terug te doen’ in deze tijd. “Pas had ik een appeltaart gebakken, maar ik had veel over. Toen heb ik een paar stukjes meegenomen naar deelnemers van onze bieb. Zoiets wordt enorm op prijs gesteld, zeker door de mensen die écht alleen zitten.”

Cultuur Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×