Inzameling oude smartphones voor geïsoleerde ouderen

LUMC-medewerker Charlotte Poot start vandaag met de inzameling van smartphones voor geïsoleerde ouderen. De smartphones zijn bedoeld voor thuiswonende ouderen die normaal zelfredzaam zijn, maar tijdens de coronacrisis tussen wal en schip vallen. Zij krijgen de smartphones in combinatie met een duidelijke handleiding en een korte uitleg om zo in contact te blijven met de buitenwereld. Gebruikte smartphones kunnen vanaf woensdag ingeleverd worden bij De Vliegershop in de Haarlemmerstraat in Leiden.


Chris de Waard in gesprek met Charlotte Poot over de inzamelingsactie.

“We hebben allemaal de oproep van de Koning gehoord, laten we het eenzaamheidsvirus geen kans geven”, vertelt Poot, onderzoeker bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde bij het LUMC. “En dat zit hem nou juist bij de thuiswonende ouderen waarvoor alle bezigheden die ze normaal doen nu wegvallen. Die belanden in een sociaal isolement.”

Het gaat vaak om ouderen waarvan de kinderen en kleinkinderen niet om de hoek wonen. Door samenwerking met welzijnsorganisaties en kerkgemeenschappen zijn deze ouderen in beeld.

Daarnaast is er een groep vrijwilligers van Seniorweb die de instructie kunnen geven. Poot: “Zij zijn normaal gewend om computercursussen aan senioren te geven, dus weten hoe ze dit op een goede manier kunnen doen.” Poot is zich ervan bewust dan mensen misschien argwanend zijn om van een vreemde uitleg te krijgen. “Daarom wordt de uitleg ook aan de deur gegeven. Dat is een korte toelichting, de uitgebreide uitleg is in de bijgeleverde handleiding te vinden. Een paar dagen later bellen we de gebruikers op om te vragen hoe het gaat en ze eventueel telefonisch verder te helpen.”

Smartphones inzamelen
Van het Druckerfonds heeft Poot een kleine opstartsubsidie gekregen. Deze week wordt er gestart met inzamelen telefoons, het klaarmaken en het verspreiden. Ze roept mensen op om zelf hun oude smartphone vanaf vandaag te doneren. “Veel mensen hebben nog wel een oude smartphone in de la liggen die nooit meer wordt gebruikt. Lever hem in bij de Vliegershop. Ook vraag ik bedrijven die nog grote badges hebben liggen om die aan ons te geven.”

Inzamelpunt: De Vliegershop, Haarlemmerstraat 192 Leiden.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×