(Archieffoto: Sleutelstad).

Schemerstad en LeidenWalk naar 2021 verplaatst door coronamaatregelen

De evenementen Schemerstad en de LeidenWalk zijn verplaatst naar volgend jaar als gevolg van de maatregelen die de overheid neemt tegen de verspreiding van het coronavirus. “Het is een hard gelag voor dit soort evenementen”, zegt Frank van Leeuwen, eigenaar van ProKwadraat dat verantwoordelijk is voor beide evenementen.

Het is een zware klap voor de Schemerstad-organisatie. “De programmeur had de selectie van artiesten klaar, de poster was al gemaakt en de website was gereed om live te gaan. We hadden het evenement al voor 60 procent georganiseerd”, zegt Van Leeuwen. Schemerstad zou dit jaar voor de elfde keer gehouden worden, maar het feest op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni gaat niet door. Het festival is verplaatst naar 4 en 5 juni 2021.

Bezoekers varen tijdens Schemerstad in een bootje de Leidse singels en grachten af en slaan onderweg allerlei korte toneelstukken gade die aan de kades bij lichtkunstwerken en installaties worden uitgevoerd. “Wij vonden het niet verantwoord om mensen hutje mutje in een boot te laten zitten, terwijl we net de piek van een hevige pandemie achter ons hebben liggen.”

Miljoenen
Van Leeuwen zegt vooral de ‘gelatenheid’ te voelen nu hij de evenementen moet verzetten. “Je moet je erbij neerleggen dat het niet anders is. De volksgezondheid is op dit moment gewoonweg belangrijker. Dat neemt niet weg dat dit wel héél rot is voor mij en de evenementensector, dit gaat een stad als Leiden miljoenen kosten. Ik ben inmiddels al weer verder vooruit aan het kijken, daar probeer ik weer energie uit te halen.”

Frank van Leeuwen is niet alleen eigenaar van ProKwadraat hij organiseert ook bedrijfs- en groepsuitjes met zijn bedrijf GroepsWijzer. “Die markt ligt echt helemáál stil. Veel opdrachten waarvoor ik al in het offerte stadium was, zijn tot nader orde opgeschoven. Je kunt simpelweg niets doen.” Het is hem nog niet duidelijk in hoeverre hij op steun van de overheid kan rekenen. “Mijn boekhouder is daarmee bezig.”

De coronacrisis raakt Van Leeuwen ook op emotioneel vlak. “Het is toch een hele bedrukte en nare bedoening. Gewoonlijk ben ik bezig mensen een leuke dag te bezorgen, of dat nu met een evenement is of met een bedrijfsuitje. Dat is er nu even helemaal niet bij. Mensen lopen gedwongen in grote boog om elkaar heen, de gezelligheid is er wel vanaf. Als ik kijk wat er in de wereld gebeurt, hoeveel Het is alsof er gitzwarte roet op de aarde neerdwarrelt”, aldus Van Leeuwen. “Gelukkig weten we er thuis wel de moed en lol in te houden, dat heb je ook wel een beetje nodig.”

Vitaal
Ondanks alle narigheid die hij en zijn bedrijven nu doormaken, is Frank van Leeuwen optimistisch over de toekomst. “De vitaliteit van de Nederlandse evenementenbranche en recreatiesector is erg groot. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen niet al te lange tijd na de coronacrisis weer op het oude niveau zitten wat dat betreft.”

Presetator Melle Tuik sprak met Van Leeuwen over de gevolgen van de coronacrisis op zijn bedrijf. Luister het interview hier terug.

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×