De kinderen die bij JES Rijnland programma's volgen doen dat nu ook vanaf huis via beeldbellen. (Foto: JES Rijnland).

JES Rijnland begeleidt kwetsbare kinderen: "Voorlezen kan ook via de telefoon"

Thuisonderwijs is de nieuwe norm in Nederland. Op televisie komen daarbij vaak grote keukentafels met kopjes thee, bossen tulpen en glanzende laptops in beeld. Maar dat is niet de werkelijkheid voor alle leerlingen. Als er in Leiden gemiddeld in elke klas drie kinderen zitten die in armoede opgroeien, dan ziet het thuisonderwijs er bij hen waarschijnlijk wat anders uit. En dat zijn juist de kinderen waar JES Rijnland zich voor inzet.

Onder het motto ‘ieder kind heeft recht op ontwikkeling’ zet JES Rijnland zich al vijftien jaar in voor kinderen uit kwetsbare gezinnen in de Leidse regio. Kinderen van nul tot en met achttien jaar uit gezinnen die in armoede leven, kinderen die ouders hebben die niet in Nederland geboren zijn of ouders met weinig schoolopleiding. “Wij bieden eigenlijk al jaren thuisonderwijs aan”, zegt directeur Carolien de Groot.

Toch is het geen ‘business as usual’ voor JES Rijnland nu de scholen gesloten zijn en kinderen thuis hun lessen moeten maken. “We hebben onze Weekendklas, Huiswerkkamer en Zomerschool stopgezet, dat zijn programma’s waarbij kinderen naar onze locaties toe komen. Fysiek contact is nu niet meer mogelijk. Dus zo gewoon is het allemaal niet, maar we zijn wel gewend om thuis met ouders en kinderen leerzame ervaringen te ontwikkelen. Met coachen en begeleiden van leerlingen, maar ook een spelletje doen of voorlezen.” Veel van het werk van JES Rijnland gaat door, maar dan digitaal en per telefoon.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Carolien de Groot, directeur JES Rijnland.

De Groot ziet ook veel mooie initiatieven opbloeien. “De eerste week kwam er meteen heel veel energie en creativiteit los. Zowel bij onze medewerkers en vrijwilligers als bij ouders om elkaar toch te vinden. Er is heel veel gebeld met elkaar. In het begin ging nog wat rommelig, maar er komt steeds meer structuur in.” Alle gezinnen zijn gebeld om te vragen hoe het gaat en om na te gaan of alle praktische zaken geregeld zijn. “Is er een laptop, is er wifi, heb je geld om boodschappen te doen, lukt het met elkaar in de kleine woning?”

Contact belangrijkst
Voor veel ouders is het feit dat er contact is, al het allerbelangrijkste, aldus De Groot. “Gezinnen waarderen het enorm dat er gebeld wordt, dat er contact is. Niet iedereen beheerst het Nederlands heel goed en ze kunnen ons dus ook vragen stellen over corona. We voorzien ze verder van passend materiaal en onze programma’s lopen door. Je kunt ook voorlezen en samen spelen via de telefoon. Het gaat niet altijd perfect, want je merkt dat je wel eens wat tekort komt, maar inmiddels is er al wel weer een Weekendklas geweest. Met een thema en docenten die beschikbaar zijn en zelfs gastsprekers.”

In Leiden en de buurgemeenten zijn de taken goed verdeeld, aldus De Groot. “De gemeente en de scholen zorgen voor de basis zoals een laptop en de juiste software. Maar er vallen natuurlijk wel eens gaten en wij hebben dankzij gulle gevers ook meteen wat laptops kunnen leveren aan gezinnen die dat nodig hadden. We trekken echt met elkaar op en gaan geen werk doen wat eigenlijk van een ander is.”

Extra handen welkom
Vrijwilligers kunnen ze bij JES Rijnland altijd wel gebruiken. “Nou niet gelijk gaan bellen, komende week komt er meer informatie op onze website over huiswerkbegeleiding en daar hebben we zeker mensen voor nodig.” Meer informatie, ook over vrijwilligerswerk, is te vinden op de website: JESRijnland.nl.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×