De terrasboten aan de Nieuwe Rijn liggen er stil en verlaten bij op een zonnige zaterdagmiddag. (Foto: Gerry van Bakel).

Water staat Leidse horeca aan de lippen door coronacrisis

De Leidse horeca probeert met kunst- en vliegwerk genoeg ballen in de lucht te houden om de aanhoudende verplichte sluiting te overleven. Wie kan, heeft een afhaalservice ingesteld en bezorgt maaltijden aan huis. Maar dat biedt geen soelaas aan iedereen. “We proberen er het beste van te maken”, zegt David Zock van Koninklijke Horeca Nederland Leiden.

De overheid heeft direct na sluiting van de horeca een pakket aan steunmaatregelen afgekondigd. De meeste ondernemers kunnen hun weg wel vinden op de websites, denkt Zock. “Als de sites niet platliggen omdat ze overbelast zijn. Maar volgens mij hebben de meeste inmiddels wel hun aanvragen in kunnen dienen of zijn er druk mee bezig. Vraag is wel hoe snel er geld binnen zal komen; dat kan nog wel drie tot vier weken duren.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met David Zock, vice-voorzitter van KHN Leiden en eigenaar van restaurant Aan de Rijn.

Zock vreest dat het voor een aantal zaken wel eens te laat zou kunnen zijn. Als er geen inkomsten zijn en de rekeningen gewoon doorlopen, komen veel bedrijven snel in zwaar weer terecht. “Thuis bezorgen van maaltijden is niet voor iedere restauranthouder mogelijk en het aanbod is groot, dus er wordt niet veel mee verdiend. We blijven natuurlijk ondernemers, we willen graag onze goede wil tonen en iets doen voor onze medewerkers en vaste clientèle.”

Terwijl met afhaalloketten en thuisbezorging mondjesmaat inkomsten binnenkomen bij de horecabedrijven, gaan de vaste lasten gewoon door. “Gas, water en elektriciteit, contracten met leveranciers en ook loonkosten moeten we eerst voorschieten. Ik heb nog geen concrete voorbeelden van zaken die het niet gaan redden, maar je hoort wel dat het water aan de lippen staat.”

Ondernemers kunnen voor het aanvragen van steun terecht bij de gemeente Leiden.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×