De winkel van Van Berge Henegouwen aan de Lange Mare. (Foto: Reanne van Kleef)

Leids elektronicabedrijf Van Berge Henegouwen vanaf nu Hofleverancier

De firma Van Berge Henegouwen is sinds vrijdag 3 april Hofleverancier. Het Leidse familiebedrijf krijgt dat predicaat vanwege het 100-jarig bestaan van het bedrijf in 2019. De koning besloot tot toekenning van het Koninklijk wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ vanwege de vooraanstaande plaats die het bedrijf inneemt in de Leidse regio.

Van Berge Henegouwen werd in 1919 opgericht door Jacques P. van Berge Henegouwen en begon als technisch installatiebedrijf, gevestigd aan de Nieuwe Rijn. Daarna werden ook kachels en verlichting opgenomen in het assortiment. Toen de eerste radio’s op de markt kwamen, werden deze vanaf het begin bij Van Berge Henegouwen in Leiden verkocht. In 1930 verhuisde het bedrijf naar de Aalmarkt en in 2006 moest het – tot spijt van de familie – verhuizen naar de Lange Mare, in verband met de herinrichting van het Aalmarktgebied.

Montage en reparaties
Tegenwoordig is de dagelijkse leiding in handen van Koen van Berge Henegouwen. Nog steeds is het bedrijf gespecialiseerd in het plaatsen en installeren van elektronische apparatuur. Er rijden meerdere servicebusjes van Van Berge Henegouwen langs de klanten om vakkundig de nieuwe televisie op te hangen of een nieuwe koelkast in te bouwen. Maar ook voor reparaties kan men bij de speciaalzaak terecht. In de winkel krijgen klanten informatie over de nieuwste producten en service. Vandaar de slogan “Van Berge Henegouwen, alleen al om de service sinds 1919”.

Burgemeester Lenferink noemt de firma Van Berge Henegouwen ‘een parel voor de stad’ en wethouder Yvonne van Delft (Economie) vindt het bedrijf ‘een voorbeeld voor het midden- en kleinbedrijf voor het hele land’.

Fysieke uitreiking uitgesteld
Door de coronacrisis heeft de officiĆ«le uitreiking door de Commissaris van de Koning van Zuid Holland Jaap Smit niet fysiek plaatsgevonden. Dat feestelijke moment volgt op een later moment. Van Berge Henegouwen is wel gewoon geopend en volgt nadrukkelijk de richtlijnen van het RIVM. Klanten zijn – ook online – van harte welkom, maar worden verzocht voldoende afstand te houden en er mogen een maximaal aantal klanten tegelijk in de winkel.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×