De Leidse gemeenteraad in de vergaderzaal van het Hoogheemraadschap. (Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

CDA en CU Leiden: 'Verhuurmakelaars worden niet gecontroleerd'

Makelaars die huurders helpen bij het zoeken naar een woning in Leiden worden niet gecontroleerd op het bezit van de juiste vergunning. Dat stellen het CDA en de ChristenUnie (CU) in een serie schriftelijke vragen aan het college van b en w. Sinds 2014 moeten verhuurmakelaars in Leiden een vergunning aanvragen, zodat kan worden gecontroleerd of appartementen voor een redelijke huurprijs worden aangeboden en de bemiddelingskosten redelijk zijn. “Maar er wordt niet echt gehandhaafd”, zegt CDA-raadslid Josine Heijnen in Politiek071.

De vergunning voor verhuurmakelaars werd in 2014 verplicht toen er op de verhuurdersmarkt veel misstanden werden vastgesteld. De ChristenUnie maakte toen een zwartboek waarin de uitwassen op een rijtje werden gezet. “Dat ging van huisbazen met pistolen tot 600 euro bemiddelingskosten voor een kamer”, aldus Heijnen. “Maar er zijn er ook die op een nette manier werken en dan kun je er heel veel aan hebben”, voegt ze er doelend op een regulering van de markt aan toe.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met CDA-raadslid Josine Heijnen

Twintig makelaars
De verplichte vergunning maakt het sindsdien mogelijk om louche makelaars van de markt te weren. Verschillende handhavingsverzoeken aan het stadsbestuur werden volgens het CDA en de CU echter afgedaan met een standaardbriefje van de gemeente. “Het antwoord naar de indieners was dat dit geen prioriteit heeft”, schrijven de partijen in hun schriftelijke vragen. “Maar dit zou eigenlijk altijd een prioriteit moeten zijn”, voegt Heijnen toe, die zelf in ieder geval twintig verhuurmakelaars zonder vergunning heeft geteld. “Het is eigenlijk net als met een rijbewijs: je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om te mogen rijden.”

Sancties
Een woordvoerder van de gemeente kan maandag niet zeggen welke sanctie er kan worden opgelegd aan verhuurmakelaars die zonder vergunning actief zijn op de Leidse woningmarkt. Daarover wordt bij de beantwoording van de schriftelijke vragen mogelijk meer duidelijk, is het voorlopige antwoord. Heijnen denkt echter niet dat iedereen te kwader trouw is. “Ik denk niet dat alle partijen die actief zijn, weten dat zo’n vergunning verplicht is. Stap één is dus: stuur een bericht aan deze partijen met de vraag of ze dit wisten.”

Burgemeester en wethouders hebben zes weken de tijd om antwoord te geven op de vragen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×