LUMC lanceert corona-box voor zorg op afstand

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat patiënten die besmet zijn met COVID-19 van afstand in de gaten houden. Het gaat om mensen met milde klachten en waarbij opname dus niet noodzakelijk is. Zij krijgen een zogenaamde COVID-box, waarin thuismeetapparatuur zit. De gemeten waardes worden dagelijks ter controle door de patiënten met een zorgverlener gedeeld.

“De COVID-box is een belangrijk hulpmiddel bij de uitstroom van COVID-patiënten van het LUMC, en het ontlasten van de beddendruk”, zegt Onno Teng, medisch specialist in het LUMC en betrokken bij de invoering van de COVID-box. “Om de capaciteit van het LUMC optimaal te benutten, is het belangrijk dat iedereen de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Thuis als dat mogelijk is, in het ziekenhuis als dat nodig is. Met de COVID-box kunnen patiënten zo veel mogelijk thuis herstellen, en behouden we intensieve monitoring van de symptomen.”

Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met internist Onno Teng van het LUMC

In de COVID-box zitten een digitale thermometer, bloeddrukmeter en zuurstofsaturatiemeter die patiënten thuis gebruiken. De patiënt geeft de metingen dagelijks in een videoconsult door aan een zorgverlener, die hierop indien nodig in actie komt. Als de klachten zijn verdwenen, gaat de COVID-Box weer terug naar het LUMC. Er wordt nog gewerkt aan een app die de metingen automatisch registreert en doorgeeft, aldus het ziekenhuis in een bericht over de box.

‘The Box’
De COVID-box is onderdeel van het bredere concept ‘The Box’ van het LUMC. De bekendste variant van ‘The Box’ is die voor hartpatiënten waarbij patiënten thuismeetapparatuur meekrijgen. Met een Box kunnen reguliere check-ups vaker en op afstand plaatsvinden. De ervaringen van het LUMC met eerdere Boxen zijn positief. In de praktijk leidt regelmatige monitoring tot tijdig ziekenhuisbezoek en kan zelfs levens redden.

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×